11 Eredivisietrainers in Panini’s Voetbal ’95

canva-photo-editor (8)
Het Voetbal ’95 plaatjesalbum van Panini. Allemaal hadden we ‘m, om stickers van onze helden te sparen. En wat voor een plaatjes waren het: waar we eerder 11 epische oorbellen en 11 epische glitterplaatjes tegenkwamen, staan dit keer de huidige Eredivisietrainers centraal. We gaan 22 jaar terug in de tijd en zien knaapjes voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Er kan veel veranderen in twee decennia: zowel qua uiterlijk als status.

1. Erik ten HagErik ten Hag

De kersverse trainer van Ajax teert tegenwoordig op zijn strakke baard, die ten tijde van de PTT-Telecompetitie nog niet groeide. Toen shinede hij met zijn babyface in een oversized RKC-shirt.

2. Phillip Cocu
Phillip Cocu

Waar de meeste trainers een kapsel met minder haar hebben dan voorheen, is bij Phillip het omgekeerde het geval. Zijn opgeschoren zijkanten met daar bovenop een kuifje heeft hij ingewisseld voor een kakkerscoupe.

3. Robert Molenaar
Robert Molenaar

Het epische Volendamshirt zit Robert als gegoten, inclusief de witte coltrui die alle spelers verplicht eronder moesten dragen. De stopper voetbalde na Volendam nog voor Leeds United, waarmee hij als 4e in de Premier League eindigde.

4. Henk Fräser
Henk Fraser

Henk was een bikkel, is een bikkel, en zal altijd een bikkel blijven. De huidige trainer van Vitesse is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Gevreesd binnen de lijnen, welbespraakt buiten het veld.

5. Mitchell van der Gaag
Mitchell van der Gaag

Anno 1995 woekerden de krullen van Mitchell alle kanten op, maar tegenwoordig zijn het louter stoppels op zijn hoofd. De trainer van Excelsior boekt puike resultaten in Rotterdam. Ook mooi: zijn zoon Jordan speelt momenteel in de jeugd bij NAC Breda.

6. Erwin van der Looi
Erwin van de Looi

Oei, Erwin ziet eruit als een lijkje op de Paninifoto. Gelukkig gaat het hem nu beter af: Van de Looi is namelijk succesvoller als trainer dan hij als speler was. Dat kunnen er niet veel zeggen op het hoogste niveau.

7. John van den Brom
John vd Brom

John & foto’s, het is al 20 jaar een ongelukkige combinatie. Daar kunnen zelfs de paar dansende plukjes haar op zijn voorhoofd niks aan veranderen. John heeft tot mijn verbazing twee interlands voor Oranje gespeeld: Bij de 8-0 tegen Malta en 6-0 tegen San Marino was-ie d’r bij.

8. Ernest Faber
Ernest Faber

Ernest lacht als een kind voor de schoolfotograaf: hij is duidelijk in zijn sas. Dit, in combinatie met het ontplofte molkapsel, zien we liever dan de ernst en het schlagermatje die hij tegenwoordig als trainer tentoonspreidt.

9. Jean-Paul de Jong
Jean Paul de Jong

Het is geen verrassing de huidige trainer van FC Utrecht in hetzelfde shirt te zien, 22 jaar eerder. Liefst 384 competitiewedstrijden speelde Jean-Paul voor de Domstedelingen, en pakte daarin 83 gele kaarten. Op deze foto lijkt hij een lieverdje, maar in werkelijkheid is hij een wolf in schaapskleren.

10. Alfred Schreuder
Alfred Schreuder

Bij deze foto moest ik twee keer kijken, maar het is ‘m toch echt: Alfred Schreuder. De oud-trainer van FC Twente en huidige rechterhand van Erik ten Hag bezit op de foto nog een soort bloempotkapsel. Tegenwoordig toont hij vooral de groeven in zijn voorhoofd.

11. Peter Bosz
Peter Bosz

Momenteel geen Eredivisietrainer, maar met dienstverbanden bij Heracles Almelo, Vitesse en Ajax is Peter een verdienstelijk ex-Eredivisietrainer. Zijn strenge blik is 20 jaar later alleen maar erger geworden, de volle krullenbos is verdwenen.

Bonus: Martin van Geel
Martin van Geel

Hoewel hij geen trainer is, toch een eervolle vermelding voor Martin. In het rood-wit-blauwe tenue van Willem II, kun je al een glimp van de louche zakenman zien die hij is geworden.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s