Dejan Čurović – Ultieme underdog (†)

Ik moet gniffelen. Voor mij is het één groot raadsel. Een bestuurlijke dwaling die zijn weerga niet kent. Deze ietwat pafferige spits moet voor legio doelpunten gaan zorgen en uitgroeien tot een van de steunpilaren van Vitesse. Dit moet wel de miskoop van de eeuw zijn. Of zit ik er finaal naast? Er is maar één man die deze vraag kan beantwoorden. Dejan Čurović zelf.

De Joegoslaaf oogt als een atypische voetballer. Een verdienstelijk bouwvakker die in de weekenden plichtmatig meehobbelt op een willekeurig afgetrapt veldje in het zesde van de plaatselijke FC. Niet een doorgewinterde goaltjesdief die zijn leven volledig in het teken zet van het kiezelharde profbestaan. Dejan begint zijn tijd in Arnhem duidelijk vanuit de underdogpositie.

Die onderschatting blijkt ongegrond. De bonkige spits manifesteert zich als het exotische achterneefje van Mariano Bombarda. Een draaikont pur sang met een onvervalste boevenkop. Op het veld nooit een meter te veel en zich immer voortbewegend met diezelfde onbeholpen motoriek.

Maar bovenal is Dejan een sluwe vos met een neusje voor de goal. Altijd op het goede moment op de juiste plek. Bij Vitesse groeit de uitgekookte doelpuntenmaker uit tot dankbaar eindstation. De daaropvolgende seizoenen vormt hij een dodelijk effectieve tandem met de grillige Nikos Machlas. Het publiek sluit de aanvaller in de armen. DJ Superstar is geboren.

De aanvalsleider bouwt hoogstpersoonlijk aan een monumentaal imperium van doelpunten. Dejan Čurović blijkt patent te hebben op menig mijlpaal uit de clubgeschiedenis. Hij maakt de laatste treffer op het illustere Monnikenhuizen én is na de verhuizing verantwoordelijk voor de allereerste treffer in de verguisde Gelredome. Ook bij mij begint het besef langzaam door te sijpelen. Ik kan het niet langer ontkennen. De Joegoslaaf is uitgegroeid tot een clubicoon. Een speler van mythische proporties.

Het ultieme gelijk van de geweldenaar volgt twee decennia later. Vitesse wint de bekerfinale in 2017. Een unieke prestatie voor de club uit Arnhem. Er volgt een euforisch moment bij het uitreiken van de felbegeerde trofee. De man die deze eretaak krijgt toebedeeld is – jawel – niemand minder dan Dejan Čurović. Eén van de meest onderschatte en succesvolle aankopen lacht het publiek toe. En nog belangrijker. Hij is alles behalve die gigantische miskoop die ik in een grijs verleden voor ogen had.

Het is hem dus toch gelukt.

Dejan Čurović. Van underdog naar clubicoon.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s