Wamberto – Familieman

canva-photo-editor (12)
Weinig Eredivisie-voetballers zijn zo geliefd en herkenbaar als de Braziliaanse rechtsbuiten Wamberto. Als belichaming van het sambavoetbal slalomt Wamberto rond de eeuwwisseling langs menig verdediger en verblijdt toeschouwers met zijn rappe passeerbewegingen en messcherpe voorzetten. Zijn fratsen op het veld, guitige lach en het veel te grote Ajax-tricot om de schouders maken ‘Wampie’ tot een een echte knuffel-Braziliaan. Daarom: een ode aan de vrolijkste vleugelflitser van de afgelopen 20 jaar.

Voordat Wamberto de Jesus Sousa Campo op 24-jarige leeftijd in Amsterdam arriveert, heeft de Braziliaan er al een heel leven opzitten. Opgegroeid op het eiland São Luis, nabij de monding van de machtige Amazone-rivier, voetbalt de tiener dag in dag uit op de zanderige straten van de plaatselijke favela’s. Hier vult de dribbelaar zijn trukendoos met de typisch Braziliaanse panna’s, scharen en sleepbewegingen. Ook al groeit Wamberto op in zware armoede, hij heeft – net als iedere Braziliaanse knul – slechts één droom: de oversteek maken naar Europa.

Tussen het voetballen door ontmoet Wamberto een plaatselijke schone waarmee hij al op 16-jarige leeftijd een zoon krijgt. Het leven op het Braziliaanse eiland is zwaar, maar Wamberto laat zijn voeten spreken. Als beloning neemt de voetbalbond ‘Wampie’ op in het Braziliaanse jeugdelftal. De rechtsbuiten speelt zich op een jeugdtoernooi in de kijker van de Belgische tweede divisionist RFC Seraing en verdient daarmee zijn gedroomde overstap naar Europa.

Aldaar heeft Wamberto een aanzienlijk aandeel in de promotie naar de Belgische Eerste Divisie en dat is ook de scouts van Standard Luik niet ontvallen. Na twee seizoenen in de Belgische industriestad verkast Wampie naar Ajax, dat eind jaren negentig nog steeds een Europese topclub is. De vleugelspeler blijkt in Nederland niet erg doelgericht, maar deponeert dikwijls na een weergaloze actie het leer op het hoofd van achtereenvolgens Benni McCarthy, Nikos Machlas, Shota Arveladze en Zlatan Ibrahimovic. Toch niet de minste aanvalsleiders, als je ’t mij vraagt. Ook al speelt de dribbelaar jaren voor Ajax, Wamberto’s hart blijkt toch echt in België te liggen.

De Braziliaan bouwt zijn bloemrijke carrière dan ook af bij onze Zuiderburen en blijft na zijn loopbaan plakken in België, inclusief Belgische nationaliteit. Tegenwoordig begeleidt Wamberto zijn twee zoons, die inmiddels ook als profvoetballer acteren, en geeft hij tevens regelmatig vaderlijk advies aan David Neres – Ajax’ nieuwste Braziliaanse rechtsbuiten. Als ervaringsdeskundige weet Wampie maar al te goed hoe je vanuit de favela’s de Braziliaanse voetbaldroom werkelijkheid maakt.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s