Yuri Rose – Kaal en koelbloedig

canva-photo-editor (10)
Sommige vroeg kalende voetballers weigeren zich aan hun terugtrekkende haargrens over te geven. Vlassige plukjes haar hangen her en der niets verhullend verspreid over het hoofd en hun witte huid is zichtbaar in het felle stadionlicht. Zo schuin van boven gefilmd, ontsnapt geen enkele voetballer aan de nietsontziende camera’s van de Nederlandse televisie.

Er zijn gelukkig ook spelers die beseffen dat ze het laatste beetje haar dat ze hebben maar beter zo snel mogelijk weg kunnen scheren. De non-coupe is vaak een stuk imponerender dan menig kapsel van de gemiddelde voetballer en Yuri Rose wist precies welke uitwerking de zijne had. Met een kale kop bijna de 1.90 aantikken staat gelijk aan de uitstraling van een hooligan die je ’s avonds alleen op straat liever met een wijde boog voorbijloopt. Geen oogcontact maken en vooral niks zeggen.

Dit leek ook het resultaat wanneer Rose zich in het vijandelijke zestienmetergebied meldde. Als een stormram, aangedreven door zes medespelers, leek hij dan door de massa verdedigers te beuken. Zijn glimmende schedel op zoek naar het gladde leer dat zoevend door de lucht vloog. Tegenstanders weken uiteen, sprongen net iets minder overtuigend of gaven het al op voordat Rose goed en wel de lucht in ging.

Ze leken van elkaar te houden, het kale hoofd van Rose en het opgepompte leder. Keer op keer wist Rose zich voor, naast, boven of achter een verdediger te wurmen om de bal met zijn hoofd in het doel te werken. Zijn voeten liet hij ook wel spreken, maar uitgesprokener waren zijn kopdoelpunten. Het leidde zelfs tot een moyenne van bijna één op vier in 16 jaar profvoetbal.

Na al die jaren veilig voor de kale kruin van Rose, moeten de verdedigers van de amateurclubs zich in 2013 opmaken voor de geplukte roos uit Purmerend. Met de amateurs van Ajax promoveert hij naar de topklasse en kroont zich tot speler van het jaar 2014. Wanneer Rose in 2015 definitief het topvoetbal achter zich laat, moet het hem zijn opgevallen dat de baard zijn intrede doet in hip Amsterdam.

Wanneer je tegenwoordig rondloopt op Sportpark de Toekomst, kun je zomaar iemand tegen het lijf lopen die verdacht veel lijkt op een hipster uit dat ene nieuwe koffiebarretje in Oost. Het is niemand minder dan Yuri Rose. Waar het haar zo erbarmelijk groeit op zijn kruin, zo rijkelijk groeit het op zijn kin.

Wie had kunnen denken dat hij er nog imponerender uit zou kunnen zien dan tijdens zijn profcarrière? Ik geloof dat ik hem nog steeds met een grote boog voorbij zou lopen.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s