Ferne Snoyl – Baco & Big Mac

canva-photo-editor (9)
Voetballers en hun gewicht. Het is een gevoelig onderwerp waar de media maar wat graag over berichten. Elk jaar staan journalisten in augustus met fototoestel en pen gereed om te kijken wie er te zwaar is teruggekomen van de zomerstop, om vervolgens vraagtekens te zetten bij hun topsportmentaliteit. En wij, de supporters? Wij nemen dit over en maken de grappen. Jhonny van de Burger King en Jeroen ‘Pizza’ Verhoeven komen hierdoor nooit meer van hun stempel af. Wie ook zijn carrière lang een strijd tegen de weegschaal voerde, was Ferne Snoyl.

Ondanks een indrukwekkende start, met onder meer een goal voor Feyenoord in de Uefa Cup, komt al snel de klad in zijn loopbaan. Ferne strijdt in Rotterdam al tegen de overtollige kilo’s: zijn naam als smulpaap is gezet. Wanneer de linkspoot overstapt naar NEC is de maat al snel vol. Mario Been stuurt de linkspoot na de eerste competitiewedstrijd naar de diëtiste. Ferne denkt er het zijne van: ‘Met die normen ben ik het nog steeds niet helemaal eens. Elke speler heeft een andere bouw. Andere botten.’

Naast zijn botsingen met de technische staf, gaat het privé ook niet voor de wind in het Oosten van het land. Ferne zou een handgemeen hebben gehad met zijn toenmalige vriendin, dat leidt tot een winters vertrek door de achterdeur. RKC wordt zijn nieuwe club, en met zijn hond Baco gaat hij weer in Rotterdam wonen. ‘Ja, ik drink inderdaad bacootjes als ik nog weleens op stap ga, vandaar.’

Dat dit niet verstandig is om te zeggen lijkt logisch, maar Ferne doet er later nog een schepje bovenop. Zo laat hij tijdens zijn jaren bij NAC op Twitter weten dat hij – ook tijdens het seizoen – graag naar de McDonald’s gaat. Ferne lukt het niet om te leven als een prof, tot ergernis van de supporters.

Het is zonde. De discipline ontbreekt in huize Snoyl en op zijn 27ste eindigt zijn professionele carrière na drie wedstrijden voor Újpest FC in Hongarije. Negen seizoenen is Ferne actief in de voetballerij geweest, waarin hij slechts 152 wedstrijden heeft gespeeld – gemiddeld nog geen 17 per seizoen.

Het is onhandig dat Ferne nou juist dat beroep heeft gekozen, waar het wél uitmaakt hoe zwaar je bent. Waar je zelfs onder het vergrootglas ligt. Hopelijk heeft hij een nieuw ambt gevonden, eentje waar zijn BMI niet uitmaakt. Waar hij zijn (over)gewicht in goud waard is. Zodat hij kan onbeperkt genieten van zijn ‘maccie’.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s