Scott Booth – Schots ijskonijn

canva-photo-editor (7)
Het was onmiskenbaar een Schot. Mistroostiger dan een ellendige buitenwijk in Aberdeen. Mysterieuzer dan het Monster van Loch Ness. Koelbloediger dan acteerlegende Sean Connery. Rauwer dan Trainspotting. En grilliger dan een genadeloze stortbui in de plaatselijke Hooglanden. Ik heb het natuurlijk over Scott Booth. 

Een Schot in de Eredivisie. Het is een zeldzame combinatie die bij mij veel vraagtekens opriep. De aanvaller was gepokt en gemazeld bij Aberdeen F.C. Een bescheiden club die steevast moest buigen voor de grote broers uit Glasgow. De enige haalbare trofee? De primaprijs.

Het begint logischerwijs te kriebelen bij Booth. Een buitenlands avontuur lonkt en hij weet zich na 9 jaar te ontworstelen van zijn geboorteland. In een korte periode verslijt de aanvaller meerdere clubs. Nergens groeit hij echt uit tot een vaste waarde. Dit verandert wanneer hij zich in de kijker weet te spelen van FC Twente.

In dienst van de rood-witten heb ik de beste man pas echt leren kennen. De aanvaller had een ietwat geheimzinnig voorkomen. Het sluike haar gedrapeerd langs het bleke gelaat. De duistere blik gecombineerd met de emotieloze uitstraling. Voor mij hing er een vlaag van ondoorgrondelijkheid om de voetballer heen.

En dat zag je ook terug in zijn spel. Scott kon zijn tegenstanders langzaam in slaap sussen. Een speler die 89 minuten lang voor verstoppertje kan spelen. Vrijwel volledig onzichtbaar tot de slotminuut van de wedstrijd. Op de valreep kon de spits vaak genadeloos toeslaan. Een ultieme plaaggeest voor elke verdediger.

De goals konden dan ook niet uitblijven. Samen met Jan Vennegoor of Hesselink vormt hij een nachtmerrie voor menig defensie. Scott is op schot en pikt regelmatig zijn doelpuntjes mee. Zijn belangrijkste karaktereigenschap? Zijn koelbloedigheid.

Ook in de bekerfinale in 2001. 120 minuten zijn verstreken. De loterij mag beginnen en de penaltyserie vangt aan. Booth mag het spits afbijten namen Twente. De man die nimmer bezwijkt onder de druk. Ook dit keer niet. Het ijskonijn schiet feilloos raak. Het betekent het startschot van een kortstondige triomftocht. FC Twente wint op strafschoppen en pakt de Amstel Cup. Iedereen is buiten zinnen. En Booth is volledig op zijn plek in Enschede.

Desalniettemin verlaat de grillige aanvaller de club na enkele jaren. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan. In 2003 kan hij de lokroep van het moederland niet weerstaan. Hij zegt het vasteland vaarwel en maakt de oversteek richting de Lowlands. Booth slijt zijn laatste wedstrijden bij zijn jeugdliefde: Aberdeen F.C. Het betekent het perfecte einde van de carrière van de karakteristieke spits die zijn roots nimmer vergat. De cirkel is rond.

Booth is eindelijk thuis.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s