11 officiële spelersmunten van Euro 2000

Konterman
He EK 2000 in eigen land moet hét toernooi van Oranje worden, maar eindigt in een deceptie. Slechts de herinneringen resten ons, zoals deze officiële muntencollectie. Het is een initiatief van de KNVB, in samenwerking met sponsors Postbank en Shell. Lekker muntjes sparen, het is weer eens wat anders dan Panini-plaatjes. Hier zijn 11 ‘uitmuntende’ namen die je destijds kon verzamelen.

1. Frank Rijkaard Rijkaard

Na het debacle van Underjeans by Frank Rijkaard keerde de Amsterdammer terug in de voetballerij. Zonder de ervaring van het hoofdtrainerschap leidde hij als bondscoach Oranje tot de halve finale.

2. Winston Bogarde
Bogarde

Winston behoorde tot de laatste drie afvallers van de voorselectie van Oranje, samen met Jerrel Hasselbaink en André Ooijer. Een lichte blessure deed de bondscoach hiertoe beslissen. Als pleister op de wonde kreeg hij een munt. Ton winst? Winston! 

3. Patrick Kluivert
Kluivert

Patrick werd samen met Savo Milošević topscorer van het EK met 5 goals. Dit omdat Dejan Govedarica een doelpunt van hem afpakte tijdens de verpletterende overwinning van 6-1 op Joegoslavië.

4. Aron Winter
Winter

Na Ed de Goey was Aron de oudste speler van de selectie: 33 jaar. Hij opende een jaar later een ‘Italian Loungebar’ in Lelystad, waar hij opgroeide. Ondertussen is die bar al ter ziele gegaan.

5. Ronald de Boer
canva-photo-editor (4)

De KNHB had kunnen bezuinigen door dezelfde foto voor de gebroeders de Boer te gebruiken, maar doet het niet. De tweeling had wel een een-tweetje op het EK: Ronald versierde een strafschop in de poulewedstrijd tegen Tsjechië, Frank schoot hem binnen.

6. Marc van Hintum
van Hintum

Het is een raadsel waarom van Hintum op een munt staat: Hij was er niet bij en had voor het EK pas 7 interlands op zijn naam staan. Boudewijn Zenden kreeg rugnummer 5, maar speelde geen wedstrijd als linksback: dat deden Arthur Numan en Giovanni van Bronckhorst.

7. Sander Westerveld
Westerveld

Sander maakte als reservekeeper 25 minuten dit EK, omdat Edwin van der Sar uitviel tegen Joegoslavië. Lekker invallen bij een 4-0 voorsprong, zal die gedacht hebben. 3e doelman Ed de Goey hield dit EK slechts de bank warm.

8. Ruud van Nistelrooij
Van Nistelroij

Ruud raakte geblesseerd op 29 april, toen de munten waarschijnlijk al gedrukt waren. Roy Makaay, die wel in de selectie zat, bleef met lege handen achter: typerend voor zijn loopbaan in Oranje.

9. Kees van Wonderen
Van Wonderen

Ook Kees had een munt, maar werd niet geselecteerd. Dit hadden de makers kunnen weten: hij speelde zijn laatste interland een jaar voor het toernooi begon. Ploeggenoten Peter van Vossen en Paul Bosvelt waren er wel bij.

10. Johan Neeskens
Neeskens

Assistent-trainers worden vaak vergeten, en Johan Neeskens is geen uitzondering daarop. Had hij maar penaltytraining gegeven voorafgaand aan de wedstrijd tegen Italië. Dan waren we voor de tweede keer Europees kampioen geworden.

11. Jaap Stam
Stam

We sluiten af met de grootste bikkelactie ooit op een voetbalveld. Na een gewonnen kopduel tegen de ijzeren knar van Jan Koller bloedt Jaap Stam, waarna hij zijn wenkbrauwen dicht laat naaien langs de kant. De Rots van Kampen geeft geen krimp.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s