Oleguer – Catalaans Intellectueel

canva-photo-editor (5)

Met de Catalaanse premier Carles Puigdemont in ballingschap en verschillende hooggeplaatste regionale politici achter de tralies, lijkt de ultieme droom van miljoenen Catalanen voorlopig van de baan. Het autoritaire Spaanse overheidsapparaat laat andermaal zijn spierballen zien en Europa lijkt in de ban van ‘El Procés Català’, ofwel de weg naar onafhankelijkheid die sinds 2012 door de Generalitat is ingeslagen. Toch is het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven niets nieuws. Ook in de jaren voorafgaand van ‘El Procés’ laten veel Catalaanse prominenten van zich spreken. Zo ook Oleguer Presas i Ronem, voormalig Godenzoon en inmiddels gevierd én gevreesd Catalaans intellectueel.

Om Oleguer’s sterke drang naar onafhankelijkheid te doorgronden, gaan we terug naar Sabadell, de geboorteplaats van de inmiddels 37-jarige ex-voetballer. Waar in Barcelona door de grote internationale gemeenschap het Catalaans minder van betekenis is, hoor je in de industriële voorstad Sabadell louter Catalaans. In de scholen, op straat en bij de bakker; het is Catalaans wat de klok slaat. De kiem voor Oleguer’s Catalaans onafhankelijke droom is gelegd.

Inmiddels voetballend en wonend in het grote Barcelona, werkt Oleguer zich al snel op tot vaste waarde in het succesvolle keurkorps van onze eigen Frank Rijkaard. De mandekker annex rechtsback grossiert in niets, maar ontwikkelt zich toch tot een verdedigende steunpilaar in het Camp Nou. Oleguer deelt de kleedkamer met grootheden als Ronaldinho, Eto’o en Messi en maakt zijn opwachting in liefst 125 wedstrijden voor de Blaugranas.

Zowel op als naast het veld is Oleguer Presas i Renom echter een sobere verschijning. De kersverse miljonair rijdt steevast in een Volkswagen-bestelbusje naar de training, deelt een bescheiden flat met vrienden en zit ‘s avonds gewoon in de collegebanken van de Universitat Autònoma de Barcelona. Tijdens zijn studie economie schrijft de Catalaan zijn eerste boek, dat bol staat van politieke manifesten en problematiek uit zijn jeugdjaren in Sabadell. Daarnaast laat Oleguer geen mogelijkheid onbenut om in de media zijn Catalaans-separatische denkbeelden te verspreiden.

Het duurt niet lang voordat enkele onhandige uitspraken én een aanvaring met de politie Oleguer op een flinke represaille komen te staan. Zowel het bestuur van Barça als verschillende Spaans-nationalistische krachten in het land verklaren de activist tot persona non grata. Saillant detail: Oleguer weigert na een oproep van de Spaanse bondscoach voor het Zuid-Europese land uit te komen en ook dat wordt de verdediger niet in dank afgenomen.

In 2008 vlucht Oleguer naar Amsterdam. De plaatselijke FC telt 3 miljoen euro neer voor de ervaren stopper, maar Oleguer kan in de hoofdstad nooit echt overtuigen. Niet zijn verdedigende kwaliteiten, maar zijn matige voortzetting zijn debet aan het gebrek aan speelminuten in Ajax 1. De Catalaan rust echter niet op zijn lauweren en publiceert meerdere boeken en essays over de politieke situatie in Noord-Spanje.

Na drie magere jaren in Amsterdam stopt Oleguer stopt definitief met voetballen. Terug in Catalonië – net op tijd voor de aftrap van ‘El Procés’ – stelt Oleguer zich kandidaat voor het Catalaans parlement. Sindsdien bepleit de voormalig broodvoetballer voor een eerlijk en legaal proces naar onafhankelijkheid. Voorlopig lijkt zijn pleidooi echter aan dovemansoren gericht.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s