Dave Bus – Op karakter

Veel hebben we niet gemeen, Dave Bus en ik. Behalve dat we beide uit Gelderland komen, ontbeer ik het blonde gemillimeterde haar en het talent om het stoïcijns ver te schoppen in de voetballerij. Eigenlijk houdt de vergelijking al heel snel op. Ik student, hij cultheld. We hebben wel beide gevoetbald. Maar ook daar valt weinig vergelijk te trekken.

Dichtbij het wereldje van de glamour, het geld en dure auto’s dat de voetbalwereld geworden is, ben ik nooit geweest. Op die ene bewolkte dag na dan. We speelden om het kampioenschap in D’tjes en een scout van NEC wilde wel eens afreizen naar het afgetrapte weiland, dat zichzelf met enige schaamte een voetbalveld noemde. De wedstrijd werd door onze bejaarde wedstrijdsecretaris afgelast vanwege donkere wolken. Zal je net zien dat het daarna natuurlijk flink opklaarde. De beste man heeft zich nooit meer laten zien.

Hier ontstaat direct de jaloezie in mij. Ik ben tot op het einde van mijn fantastische carrière blijven hopen op die ene dag dat ze het onmiskenbare talent in me zouden ontdekken. Dat ik wakker zou worden met de swingende heupen van Ronaldinho of de magie van Bergkamp. Maar voor mij mocht het niet zo zijn.

Heel lang moet Dave Bus dat ook gedacht hebben. Het mocht niet zo zijn. Niet alleen is Bus nooit wakker geworden met de swingende heupen van de Braziliaan, ook voetbalde hij nog altijd bij zijn thuisclub. Totdat de bikkelharde back na jarenlang trouwe dienst bij zijn club LONGA’30 noordwaarts naar HSC’21 uit het Overijsselse Haaksbergen trok.

Hier raakt de carrière van Bus in een stroomversnelling. Via HSC’21 komt Bus bij De Graafschap terecht waar hij, na een debuut in De Kuip en twee sterke seizoenen, op de bank belandt. En dan staat daar opeens Aberdeen voor de deur.

Het Aberdeen van Jimmy Calderwood (inmiddels open solliciterend in de krant) is naarstig op zoek naar versterkingen in de breedte. Dave tekent een huurcontract van een half jaar en ontmoet er twee andere Nederlanders, Jeffrey de Visscher en Karim Touzani. Hier krijgt zijn toch al jaloersmakende jongensboek een vervolg met een wending vol ongeloof. Aberdeen heeft zich namelijk geplaatst voor de groepsfase van de UEFA Cup door Dnipro Dnipropetrovsk te verslaan. In de groepsfase weet Aberdeen te verrassen door knap derde te worden. Het levert ze een wedstrijd op tegen het grote Bayern München dat dan in bloedvorm verkeert, met Mark van Bommel, Franck Ribéry en Oliver Kahn als blikvangers.

Aberdeen heeft geen schijn van kans tegen deze tegenstander van wereldformaat, maar de trots zal er niet minder om zijn geweest. Bus zal zich hoogstwaarschijnlijk meermaals in zijn arm geknepen hebben. Van ogenschijnlijk eeuwige amateur, spelend tegen de buurman van de postbode, naar op de bank plaatsnemen en van dichtbij kijken naar de grote mannen. Er aan mogen ruiken, er aan mee mogen doen, er mogen staan.

Helaas is het niet tot speelminuten gekomen voor de Achterhoeker, maar toch ging hij er op dat moment even vandoor met eenieders verbeelding. De fantasie die elke voetballiefhebber weleens heeft gehad. De grote spots en de joelende menigte. Hoe een jongen uit Lichtenvoorde op zijn 25e als een ogenschijnlijk uitgegroeide aardappelplant doorstoot en nieuw leven blaast in de hoop van menig voetbalhart.

Het is een les voor elke gemankeerde amateur die stiekem droomt van een profcarrière. Het kán. Dave is er het levende bewijs van. Hij is de personificatie van doorzetten en rationeel blijven. Van hard werken en trouw zijn. Van genieten van wat je gegeven wordt en het nooit opgeven van je talenten. In ons leven dat vol zit met ups-and-downs, is het mooi om eens beschouwend te kijken naar de mensen om je heen en van hen te leren. Gewoon op karakter doorzetten, al lijkt de haven nog zo ver weg. Dave Bus heeft laten zien hoe het moet.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Gastode: Kenny Vink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s