Rahim Ouédraogo – De glimlach

canva-photo-editor (3)
De Eredivisie heeft door de jaren heen veel moeilijke achternamen gehuisvest. Dzsudzsák, Bakırcıoğlu en Ntibazonkiza waren flinke tongbrekers, maar op termijn lukte het iedereen om de namen uit te spreken. Iets anders gebeurt in 1999, als Rahim Ouédraogo de Nederlandse velden betrad. Menig Twentenaar en voetbalcommentator zit met de handen in het haar. De oplossing? Noem hem bij zijn voornaam. De hoofdrolspeler vind het best, wetende dat dat voorrecht niet aan de minsten is gegeven. Romário, Ronaldo, Rahim. Het is een mooi rijtje. Bovendien heeft het drietal nog iets gemeen: Hun glimlach.

In het kielzog van zijn zwager komt Rahim midden jaren ’90 uit Burkina Faso naar Nederland. FC Twente pikt de voetballer op en laat hem in de jeugd aansluiten, waarna hij al snel hij een profcontract scoort in Enschede. De verdediger verzaakt nooit, klaagt niet en gaat voorop in de strijd. Combineer deze hoge werklust met zijn onweerstaanbare lach en een publieksfavoriet is geboren. Maar toch: Rahim maakt als ideale twaalfde man slechts spaarzaam zijn minuten.

In 2000 debuteert Rahim voor Burkina Faso, waar hij het in totaal tot 21 caps en 4 goals schopt. Ook neemt hij met Burkinabé deel aan de Afrika Cup, waar de groepsfase tot tweemaal toe het eindstation wordt. Even weinig leveren uitstapjes naar Griekenland, Turkije en de Eerste Divisie op en de verdediger kiest eieren voor zijn geld. Rahim stopt op zijn 29ste als profvoetballer en slaat een nieuw carrièrepad in: hij wordt ondernemer.

Ouédraogo keert terug in West-Afrika en richt transportbedrijf Rahimo op. Door zijn toedoen rijdt er sindsdien tussen hoofdstad Ouagadougou en 2e stad Bobo-Dioulasso openbaar vervoer. Een jaar later start hij samen met landgenoten Mamadou Zongo en Ousmane Sanou de voetbalschool Rahimo FC, voor arme kinderen. Rahim helpt zijn thuisland en streeft Romário en Ronaldo voorbij qua maatschappelijke bijdrage.

Ondertussen is Rahim Nederland niet vergeten en verschijnt hij in de afscheidswedstrijd van Sander Boschker tussen de lijnen. De Burkinees geniet en lacht zijn mooiste glimlach bloot. ‘FC Twente blijft altijd in mijn hart,’ verklaart hij in een interview. Vice versa, Rahim. Jouw glimlach blijft ook voor altijd in het hart van menig Eredivisieliefhebber.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s