11 legendarische Topshotlinies uit seizoen 95/96 (slot)

Topshots
De bezetting van de velden in de PTT Telecompetitie is in seizoen 1995/1996 sterker dan ooit. Croky speelt hier handig op in door voetbalplaatjes en flippo’s te combineren; het fenomeen Topshots is geboren. De concurrentie is moordend, want slechts elf spelers per team vinden zichzelf terug op een schijfje. Croky beslist en kiest keihard voor deze linies, de B-garnituur teleurgesteld achterlatend. Na deel 1deel 2 en deel 3, het slot.

1. Het middenveld van FC GroningenMiddenveld Groningen

Je verwacht deze namen misschien in de Groningse aanval, maar daar stonden Mariano Bombarda en Romano Sion al. Tegenwoordig excelleren Gorré en Huizingh als trainer, terwijl Raymond Beerens gladde zakenman is geworden.

2. De spitsen van SC HeerenveenAanval Heerenveen

Middenvelder Jon Dahl Tomasson wordt clubtopscorer van SC Heerenveen met 14 goals, aanvallers Wouden en Talan maken er respectievelijk 11 en 9. De diepste spits maakt er slechts 7. Rechttoe, rechtaan, Regtop.

3. De verdediging van FC VolendamAchterhoede Volendam

Dit is brute kracht en mannelijkheid in de defensie. Deze mannen zouden nooit op roze schoenen of op kunstgras voetballen. Aanvallers bibberden als ze het Kras Stadion moesten betreden tegen deze boeven.

4. Roda JC’s middenrifMiddenveld Roda JC

Twee gouden linkspootjes met een vuurtoren aan hun zijde. Het is kwaliteit boven kwantiteit op het middenrif van Roda JC.

5. De achterhoede van RKC Waalwijk
Achterhoede RKC

Hans, Leon, Marcel, Jurgen en Ramon. Het klinkt als de ICT-afdeling van een grote speler in de verpakkingsbranche, maar niks is minder waar. Deze mannen moesten de nul houden op Sportpark Olympia, in de Waalwijkse volksmond ook wel bekend als ‘De Fietsenstalling’.

6. Het middenveld van Go Ahead EaglesMiddenveld Go Ahead Eagles

Zo ziet het middenveld van een degradant eruit. Mark en Marcel kozen eieren voor hun geld en verlieten de Eagles, Jan Michels bleef nog twee seizoenen ploeteren in de Eerste Divisie.

7. De verdediging van Willem IIAchtehoede Willem II 2

Het blijft wennen om Jaap Stam met haar te zien. Hij vormde in 1995 een ijzersterke verdedigingsblok met John ‘d’n Beitel’ Feskens. Ook wennen: het is tegenwoordig Jim van Fessem.

8. De voorhoede van FC UtrechtAanval Utrecht

Hans Visser wordt samen met grote onbekende Raymond Graanoogst clubtopscorer met een schamele 6 goals. Het is geen verrassing dat Utreg op een 15e plaats in de Eredivisie eindigt. Tegenwoordig is de club uit de Domstad stukken succesvoller, evenals Dries ‘Schoolvoorbeeld’ Boussatta.

9. De verdediging van FC Twente
Achterhoede Twente

Dit zijn kuitenbijters die je verwacht in Twente. Geen scheenbeschermers, ijzeren noppen en de tegenstander intimideren. Het mocht niet baten: deze defensie kreeg liefst 55 tegendoelpunten om de oren.

10. Het middenveld van NACMiddenveld NAC

’95/’96, het was de tijd dat Kees van Wonderen nog middenvelder was. En de tijd dat het dringen was om op een Topshot te komen: François Gesthuizen, Geert Brusselers, Edward Linskens en Peter Remie bleven met lege handen achter.

11. PSV’s verdediging
Achterhoede PSV

Dit sterrenensemble kreeg slechts 25 doelpunten tegen, wat resulteerde in een tweede plaats. Wel gaat de beker mee naar Lampengat in 1996. Opvallend: Grijze muis Arthur Numan was aanvoerder tijdens de bekerfinale.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s