Ayodele Adeleye – Het Scheermes van Lagos

canva-photo-editor (8)
Normaliter passeren alleen pensionados de revue bij Epische Voetballers, maar voor onze grote vriend Ayodele Adeleye maken we graag een uitzondering. De Nigeriaanse verdediger zit namelijk sinds twee jaar in een uitzichtloze situatie. Geen enkele club durft met de voormalig Spartaan in zee te gaan. Ayodele stevent op 28-jarige leeftijd af op een onvermijdelijk vervroegd voetbalpensioen. Voordat de Afrikaan definitief met de VUT gaat, steken wij gaarne nog de loftrompet over Ayodele’s opmerkelijke voetballeven.

Het Afrikaanse continent kent een rijke historie aan boomlange, fysiek sterke en rappe verdedigers. De tactische en technische vaardigen laten daarbij te wensen over, maar vooral in Ligue 1 hebben de meeste clubs daar geen boodschap aan. In de Eredivisie moeten we echter langer wachten totdat wij ook van dit type meedogenloze stoppers kunnen genieten. In 2006 is het dan zover. Sparta Rotterdam pikt de toendertijd 18-jarige verdediger Ayodele ‘Dele’ Adeleye op, nadat de Nigeriaan één van de uitblinkers is tijdens het jeugd-WK in eigen land. Mager als een strot, maar altijd spelend met het mes tussen de tanden.

Inmiddels een vaste waarde op het Kasteel, maakt Dele zijn belofte al snel waar. Iedere bal het stadion uit, met twee benen erin en heersen voor eigen doel. Adeleye is van het goede hout gesneden. ‘Het Scheermes van Lagos’ bezorgt de spits van de tegenstander iedere wedstrijd een hartverzakking in de catacomben. Sandro Calabro, aanvalsleider van Roda JC, wordt zelfs na een ontmoeting met de elleboog van Adeleye met een gebroken neus van het veld gedragen. Ook doelman Sander Boschker moet het ontgelden. Dele brengt zijn vrije tijd dan ook graag door in de plaatselijke boksring. Dat de jongeling af en toe het leer met de borst aanneemt in een overvol strafschopgebied, daar ligt alleen zijn coach wakker van. Dele maakt het er met een Jantje-van-Leiden vanaf.

De Nigeriaanse bond neemt het talent al snel in de selectie van de Super Eagles op. Enkele tijd later staat Het Scheermes tegenover Karim Benzema en Nicolas Anelka en hij slaagt naar eigen zeggen met verve. Dele lijkt Sparta ontgroeid en grossiert bij terugkomst in maniertjes en onsympathiek gedrag. Twee weken te laat verschijnt Adeleye op de eerste training van het nieuwe seizoen. Dele droogt uit als een Harderwijker.

Uiteindelijk doen een boete voor rijden onder invloed, vermeend drugsgebruik, het stoïcijns dragen van verkeerde noppen onder zijn voetbalschoenen, alsmede een kwartet aan gele en rode kaarten tijdens de seizoensstart de Nigeriaan definitief de das om. Het Scheermes van Lagos verkast transfervrij naar de Oekraïense competitie.

In de krochten van het internationale profvoetbal speelt Dele zich niet meer in de kijker van interessante clubs en ook de Super Eagles kloppen niet meer bij de stopper aan. Na omzwervingen in Rusland en uiteindelijk Kazachstan komt Dele definitief zonder club te zitten. In het bruisende Astana wacht de mannetjesputter sedert twee jaar op een nieuwe werkgever.

Klaarblijkelijk vraagt het moderne topvoetbal meer van een verdediger dan pure fysieke kracht en rare strapatsen in het veld en daarbuiten. Daarmee is Het Scheermes van Lagos onherroepelijk het kind van de rekening.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s