Nicolae Mitea – Een zondag om nooit te vergeten

Het is 2003. Ik ben net 17 jaar oud en elke zaterdag ben ik met mijn maten ergens in de regio met de plaatselijke VV in een hevige strijd verwikkeld om het kampioenschap in de Vierde Klasse Oost. Onze vaders staan langs de lijn – weer of geen weer – zonder de illusie dat ook maar een van ons nog eens door zal breken.

Waar het voetbal op televisie altijd zo traag lijkt te gaan, rennen wij van hot naar her zonder ook maar een moment rust. Zelf ben ik eindelijk begonnen aan een kleine groeispurt en tik ik eindelijk de 1.70 aan. Ook ik maak me geen illusies dat ik ooit nog door zal breken.

Op zondag herhaalt zich steeds hetzelfde tafereel: opa belt vanuit Friesland en mijn vader en ik proberen hem ervan te weerhouden ons alle tussen- en eindstanden te vertellen voordat Studio Sport goed en wel is begonnen. Die zondag staat De Klassieker op het menu. Opa belooft ons aan de telefoon niks te verklappen, behalve dat er iets heel moois staat te gebeuren. Hij kon niet meer gelijk hebben.

Want die avond geniet ook ik van het beeld dat menig voetballiefhebber nog scherp op het netvlies zal staan. De bal komt via een hoge bal uiteindelijk iets achter Rafael van der Vaart terecht en Kees van Wonderen kan slechts toekijken hoe die de bal instinctief met de hak achter Lodewijks prikt: 1-0 Ajax. Iedereen weet dat hier voetbalgeschiedenis wordt geschreven.

Maar waar iedereen lyrisch is over het doelpunt, gaat mijn aandacht al snel uit de naar man van de voorzet. Ook hij tikt de 1.70 maar net aan, is slechts een jaar ouder dan ik en speelt tegen alle verwachtingen in bij het grote Ajax. Nicolae Mitea. Niemand weet echt hoe je het uitspreekt. Dat seizoen maakt hij zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax en hij laat direct zijn voeten spreken. Het mag dan weliswaar een slecht geraakte afzwaaier zijn, maar dat ontegenzeggelijk prachtige doelpunt zou nooit tot stand zijn gekomen zonder Mitea. Een nieuw talent van het jaar is geboren.

Het betekent direct een van de spaarzame hoogtepunten uit de carrière van de Roemeense vleugelflitser. Blessures stapelen zich op en is het niet een gescheurde kruisband, dan is het wel een gebroken enkel. Na 75 optredens en 14 doelpunten in de hoofdmacht van Ajax zou hij daarna in vijf jaar tijd bij een handjevol clubs tot slechts 17 wedstrijden komen. Na 101 wedstrijden betaald voetbal houdt Nicolae het voor gezien.

Die zondag zijn we ons daar gelukkig nog niet van bewust en bewonderen we naast Van der Vaart ook die andere kleine grote man. Dat te grote shirt dat om zijn Roemeense lijfje wappert en de armpjes juichend in de lucht. Wanneer Studio Sport voorbij is, haast ik me met mijn vrienden naar het grasveldje achter ons huis en proberen we de goal na te spelen. Al lukt het niemand de bal zo mooi in het doel te prikken, afzwaaiers met links gaan ons goed af. Voor even zijn we allemaal Nicolae Mitea.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s