Jack Tuyp – Palingboer

canva-photo-editor (6)

De stap van de Jupiler League naar de Eredivisie is niet altijd eenvoudig voor de gemiddelde modale voetballer in dit land. Ook niet voor Jack Tuyp, clubjongen van FC Volendam en Palingboer in hart en nieren. Jack reeg de doelpunten aaneen in de voormalige Toto-Divisie, maar kreeg jaar na jaar nul op het rekest van vrijwel iedere eredivisieclub. Geen enkele vereniging durfde het aan met de gewezen topscorer.

Jack bracht zijn jeugd door in het Kras Stadion in het Noord-Hollandse vissersdorp en doorliep de gehele jeugdopleiding van de plaatselijke FC. Na zijn succesvolle debuut in het eerste, kwam zijn neusje voor de goal al snel bovendrijven. Zo was Jack een echte dorpsjongen; halve pot Kruidvat-gel in het stekeltjeskapsel en een zilveren kettingkje om de nek. De Pé-side, de harde kern van FC Volendam, keek het met genoeg aan; een veelscorende spits uit eigen dorp, die furore maakte in het eerste elftal van de Wijdbroeken. Tuyp was helemaal het mannetje op De Dijk.

Hoe een dorp met krap 22.000 inwoners nog steeds een betaald voetbalclub heeft, houdt mij al sinds de lengte van dagen bezig. Zit het voetbal (en de Schlagermuziek) de Volendammers in de genen? Het lijkt erop dat vrijwel iedere Volendammer Het Andere Oranje een warm hart toedraagt. Jack Tuyp is dan ook een absolute grootheid in Volendam en een epische cultheld in de rest van Nederland. Genoeg waardering, zou je zeggen. Mr. Volendam vond het echter niet genoeg.

Na liefst tweemaal de topscorerstitel van de Jupiler League op zijn naam te hebben geschreven, is het volgens Jack eindelijk tijd om buiten de dorpsgrenzen te kijken. Vreemd genoeg melden zelfs de kersverse promovendi of structurele laagvliegers van de eredivisie zich niet voor de goalgetter. #TuypGate is geboren. Jack is het zat en staat op het punt om zijn geliefde dorp achter zich te laten. Tot afschuw van iedere Volendammer met een voetbalhart.

Jack is echter onverbiddelijk en ruilt na jaren trouwe dienst de geur van bloemkool, slavinken en gekookte aardappelen in voor het rijke aroma van een vers gekruide Hongaarse goulash. Bij Ferencvárosi TC in de Hongaarse Magyar Labdarúgó Liga komt de immer scherpe aanvalsleider echter niet tot zijn recht. Zeven wedstrijden en één mager goaltje later, keert Jack op huurbasis terug bij Helmond Sport. FC Volendam is er als de spreekwoordleijke kippen bij om de verloren zoon weer in de armen te sluiten. De cirkel is rond en Mr. Volendam is ten haring gevaren.

In de daaropvolgende jaren bij FC Volendam is het killersinstinct bij Jack ver te zoeken en komt de spits minder aan spelen toe. Ironisch genoeg gooit Jack het bijltje erbij neer in de play-off wedstrijd tegen NAC Breda. Eredivisievoetbal; zo dichtbij, maar ook zo ver weg. Met meer dan 150 doelpunten in het betaald voetbal kan de goaltjesdief desalniettemin terugkijken op een geslaagde carrière. De koek is op en het Volendamse voetbalpubliek mag gaan dromen over een nieuwe generatie dorpsjongens, spelend in het eerste van De Palingboeren.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s