Purrel Fränkel – Voor even groot

Terwijl You’ll never walk alone door de stadionspeakers schalt, staat in de catacomben een van de kleinste spelers van de Europese velden met zijn handschoenen aan mee te deinen. Als de laatste noot gespeeld is, barst het publiek uit in een oorverdovend gejuich. Geschuif en gestommel in de gangen onder het stadion wanneer de spelers gestaag in beweging komen. Trede voor trede de trap op en dan loopt Purrel Fränkel plots in het felle stadionlicht van Anfield Road naast die andere kleine man, Michael Owen.

De heenwedstrijd is al verloren met 0-1. Diezelfde Owen gooit de wedstrijd in het Gelredome al tijdens de 27e minuut op slot. Op Anfield Road moet Vitesse zodoende minstens één keer scoren. Niemand minder dan Bob Peeters – met zijn 1.96 misschien wel de langste man op het veld, ruim een kwart meter langer dan Fränkel – moet daar voor zorgen. Het wordt een wedstrijd van uitersten, dat staat bij voorbaat al vast.

Vitesse staat met wel meer aansprekende namen op het veld. Theo Janssen heerst op het middenveld, Evgeniy Levchenko knapt samen met Dejan Stefanovic het vuile werk op achterin, terwijl Matthew Amoah in de spits Bob Peeters faciliteert. Op de flanken spurten Purrel Fränkel en Tim Cornelisse zich keer op keer richting de achterlijn.

Zo ook in de 17e minuut, wanneer Cornelisse zelf de aanval opzet en met een puntgave voorzet Peeters bedient. De bal zeilt over alle verdedigers heen en landt op het kale hoofd van Peeters. Keeper en verdedigers staan nog bij de eerste paal en Peeters heeft alle tijd om de bal in het doel te koppen. De voorzet is echter niet aan hem besteed en de bal gaat via de buitenkant van de paal over de achterlijn.

Twee minuten later wordt het verschil tussen een dodelijke en doodgewone spits nogmaals duidelijk. Terwijl Fränkel diep doordekt op de veel langere Diouf, krijgt Owen de bal via de kaats op randje buitenspel alleen voor de keeper. Waar Jevric in eerste instantie nog redding brengt, gaat de bal in tweede instantie wel binnen.

Hoewel Stefanovic verantwoordelijk is voor de tegentreffer, wordt Fränkel al in de 35e minuut door Mike Snoei geslachtofferd. Vanaf de bank ziet de linksback met lede ogen aan hoe Bob Peeters kans op kans onbenut laat. Zoveel eigen doelpunten als Fränkel in zijn carrière zou maken, zo weinig kansen benut Peeters. Je vraagt je af wat moeilijker is.

Zo laat de langste man van het veld na de kleinste man van het veld gelukkig te maken en komt het Europese avontuur van Vitesse en Purrel Fränkel op Anfield Road abrupt ten einde. Het mag dan maar 35 minuten geduurd hebben, maar het zou wel het hoogtepunt van zijn carrière betekenen. Voor even waande de kleinste man van het veld zich heel groot. Dat was meer dan genoeg.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s