Geoffrey Prommayon – War Elephant

De voetballerij kent vele spelers met meer dan alleen gele en rode kaarten op hun kerfstok. Verblind door de hoge salarissen van hun betere teamgenoten verdienen de mindere goden graag een zakcentje bij en worden als gevolg daarvan niet zelden gepakt door Oom Agent. Ook voor Geoffrey Prommayon, onze Thais-Nederlandse lieveling met misschien wel een van de meeste aansprekende voetbalnamen ooit, gaat deze vlieger op.

De kiem voor het latere onheil wordt gelegd in Thailand. Daar kent Geoffrey geen doorsnee jeugd als zoon van een Amerikaanse beroepsmilitair, die al snel de benen neemt, en een Thaise moeder. Op zevenjarige leeftijd strijkt Geoffrey met zijn moeder neer in Nederland, waar hij al snel zijn voeten laat spreken. Sparta Rotterdam pikt de jonge buitenspeler op en turnt hem om tot vleugelverdediger. Geoffrey’s eerste stappen bij de senioren worden echter gezet in Zuidoost-Brabant – een plek die de verdediger voor altijd in zijn hart sluit.

Tijdens vijf jaar Eindhovense dienst speelt de verdediger slechts 44 wedstrijden. Zelfs Eric Addo, bankzitter pur sang, komt tot meer optredens voor het Eindhovense keurkorps. Uiteindelijk blaast Geoffrey de aftocht en probeert het een niveautje lager.

Als speler van de Tricolores uit Tilburg viert de rechtsback onverhoopt zijn grootste successen, met het behalen van de Champions League onder leiding van Co als absoluut hoogtepunt. Tijdens Geoffrey’s dienstverband in de textielstad behoort de verdediger steevast tot de basiself en dat doet de import-Brabander met Thaise roots veel goed. Inmiddels weet Prommayon maar al te goed waar Abraham de mosterd haalt.

Geoffrey krijgt meer tijd voor de echt belangrijke dingen het leven. “Leuke dingen ondernemen met me gezin, waaronder films kijken”, is dan ook Geoffrey’s voornaamste passie buiten het voetbal. Toch achtervolgt zijn moeilijke jeugd in Thailand Geoffrey overal. Daarom besluit de voetballer op zoek te gaan naar zijn vader in de Verenigde Staten.

Middels een brief naar televisieprogramma Spoorloos hoopt Geoffrey zijn vader na 27 jaar absentie weer in de armen te sluiten. We weten inmiddels allemaal dat je Derk Bolt wel om een boodschap  kunt sturen en de Amerikaanse veteraan wordt dan ook snel gevonden. De familie Prommayon is weer compleet.

Na de succesperiode in Tilburg keert Geoffrey terug in Eindhoven, waar hij bij de plaatselijke FC zijn carrière afbouwt. De huisvader en voorbeeldprof speelt inmiddels in de krochten van het Vaderlandse profcircuit en is met louter wedstrijden om des keizers baard klaarblijkelijk niet tevree. In een vlaag van verstandsverbijstering gaat Geoffrey zakelijk in zee met zijn voormalig ploeggenoot Yassine Abdellaoui. Er worden hem gouden bergen beloofd. Met alle gevolgen van dien.

Prommayon komt al snel met de klompen in het gelag. De lange arm der wet heeft de twee broodvoetballers subiet op de korrel en klaagt de heren aan voor het witwassen en heling van drugsgeld. Justitie legt Geoffrey een voorwaardelijke gevangenisstraf op voor betrokkenheid bij een drugsdeal van een slordige 38.000 euro.

De routinier komt met de schrik vrij en wordt weer in genade aangenomen. De Thaise Nederlander speelt zijn laatste wedstrijden op hoog amateurniveau, waar hij op 44-jarige leeftijd zijn voetbalschoenen definitief opbergt. Geoffrey blijft plakken in zijn geliefde Zuidoost-Brabant en is tot op de dag van vandaag een gewaardeerd assistent-trainer bij Blauw Geel in het idyllische Veghel. Gelukkig weten ze in Zuidoost-Brabant dat iedereen een tweede kans verdient.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

1 Comment

  1. Wat een ongelofelijk zwets verhaal zeg! Klopt chronologisch al helemaal niks van om maar niet te spreken over de vele niet waarheden! 26 interlands voor Thailand??? Denk dat die nog plaats moeten vinden.. Als iemand anders een zwets verhaal ophangt en jullie dit klakkeloos overnemen ben je best weinig waard. Ik zeg check je bronnen voordat je denkt sensatie te schrijven!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s