Jasar Takak – Alles anders

canva-photo-editor (1)

Als je de voetbalwereld volgt, ben je ervan overtuigd dat je kijk op het spelletje hebt. Die inzichten deel je te pas en te onpas en ondertussen doe je alsof je naar andermans opinies luistert, terwijl je denkt: wat een gelul. Anderen zwetsen maar wat. Mijn vergeten voorspellingen omvangen onder meer dat Nederland in 2014 wel eens hoge ogen kon gooien op het WK en dat Ibrahim Afellay het niveau van Barcelona aankon. Wat nog meer? Ik dacht dat Jasar Takak een glansrijke carrière tegemoet ging.

Opeens moest ik aan ‘m denken, tijdens het hardlopen vanmiddag. Verrek, die kalende middenvelder van PEC Zwolle, wat is er met hem gebeurd? Met zijn boevenkop, behaarde armen en gedrongen lichaam. Hij reeg doelpunten aaneen in Overijssel, nietwaar? Volgens mij lagen zijn wortels in de Balkan. Zou hij daar zijn gaan voetballen, na een paar glorieseizoenen in de Eredivisie?

Na het rennen google ik zijn naam en vol verwachting open ik zijn Wikipediapagina. Oei. Mijn beeld van Jasar was compleet verkeerd. Zo is hij geboren in ’s Hertogenbosch, heeft hij Aramese roots en begon zijn profcarrière als jeugdspeler van PSV. Op zijn 21ste werd hij gehuurd door FC Zwolle – Geen PEC – waar hij clubtopscorer met acht goals werd, bijna 1/3 van de totale productie van de Blauwvingers. Degradatie kon Jasar niet voorkomen.

Het begin van een sublieme carrière? Elk jaar een stapje dichter bij de top? Neen. Integendeel, er volgen nieuwe huurperiodes bij RKC Waalwijk en NEC, met steeds minder wedstrijden en doelpunten. Proefperiodes zonder resultaat, een niet zo best seizoen bij Vitesse, en clubloze seizoenen. De loopbaan van de middenvelder gaat rap bergafwaarts en eindigt via de Jupiler League met vier wedstrijden in Bulgarije. Op zijn 31ste is zijn profcarrière al voorbij.

Ik speur verder naar nieuws over Takak en ontdek dat hij na het veelbelovende begin in Zwolle Mark van Bommel hoopte af te lossen bij PSV. ‘Ik denk dat ik gezien mijn kwaliteiten zijn ideale opvolger ben,’ verklaart hij in Voetbal International. Misschien is het daar mis gegaan. De Bosschenaar overschatte zichzelf en groef daarmee zijn eigen graf. Die winnaar op het middenveld, met zijn duelkracht en belangrijke goals, bestond slechts 1 seizoen.

Gedesillusioneerd sla ik mijn laptop dicht en ga douchen. Hoewel Jasar onlangs aangaf ‘nog boordevol ambitie’ te zitten, zal hij voor mij nooit meer dezelfde zijn.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s