Rein van Duijnhoven – Der fliegende Holländer

Helmond, soms vergeet ik zomaar het bestaan van deze Brabantse plek. Helmond en ik maakten behoudens mijn topografie-toets van begin jaren ’90 (8,5: een ferme krul) eigenlijk nog nooit echt kennis. Dat blijft misschien zo. Toch is de Noord-Brabantse plaats via de eerstedivisionist Helmond Sport onlosmakelijk verbonden aan het vaderlandse voetbal waar ik voor warm loop.

Naast Berry van Aerle had de stad geen voetbalgrootheden van dichtbij meegemaakt, dacht ik lang. Dat is een misvatting, zo ontdekte ik deze week. Hollandse namen als John de Wolf, Juul Ellerman, Jurgen Streppel en Marc van Hintum passeerden de Helmonder revue. Om er een paar te noemen. Deze opsomming is gek genoeg nog niet compleet. Zelfs exoten als Didier Martel, Evgeniy Levchenko en Odividu Stinga hebben de Kattenmeppers op hun cv staan. Ook een lang Helmond Sport-verleden: Rein van Duinhoven. In het seizoen 87/88 – de gloriedagen van Helmond Sport op het hoogste niveau waren al voorbij – mocht hij proeven van het heilige gras van stadion De Baak in Helmond. Seizoenen 90/91, 91/92, 92/93 en 93/94 volgden in Helmonder dienst.

Met de Maatschappelijke Voetbal Vereniging Maastricht mocht Rein van Duijnhoven mee de PTT-Telecompetitie in. En weer uit. En uiteindelijk weer in. Na vijf keurige seizoenen begon het hem bij De Sterrendragers onder de lat in Zuid-Limburg te vervelen. Hij maakte voor de Maastrichtenaren nog wel een doelpunt. Een opportunistische uittrap die via een onberekenbare stuit prompt over de verbaasde FC Den Bosch-doelman Jan van Grinsven heen ging en in het doel viel. Anno nu zouden er filmpjes of gif-jes over de hele wereld gaan. Reins goal haalde Studio Sport. Ik lieg als ik zeg dat ik me het nog herinner. Lotgenotenlink hier.

Rein van Duijnhoven vond in het Ruhrgebiet een club die hem beviel: VFL Bochum. Daar bij de Verein für Leibesübungen in de Duitse industriestad keepte hij in zowel de Zweite Liga als de Bundesliga. Ook in de UEFA Cup gaf Rein acte de presence voor VFL Bochum. Hij groeide er zelfs uit tot publiekslieveling. Toch iets anders dan een busreis naar de Langeleegte of een warming-up in De Koel met MVV of Helmond Sport. De Duitse supporters liefkoosden hem in het Ruhrstadion met de bijnaam ‘der fliegende Holländer’.

De geboren Veghelnaar weerstond de lokroep van zijn eerste liefde Helmond Sport na zijn carrière als profvoetballer niet: Rein van Duijnhoven is er inmiddels keeperstrainer. Hij had MVV bijna een groot plezier gedaan door Roda JC te verslaan in de nacompetitie van afgelopen seizoen. Het liep anders in Helmond. De equipe is, met voormalig Helmonder carnavalsprins Rein van Duijnhoven op de bank, weer veroordeeld tot een seizoen Jupiler League. Uit naar Almere, vol goede moed naar Sittard en met frisse tegenzin naar Velsen. Dat soort dingen.

Misschien ga ik er toch eens kijken: Helmond Sport thuis tegen NEC of tegen Go Ahead Eagles. Alleen voor de verbaasde blikken als ik vertel dat ik daar mijn vrijdagavond ga doorbrengen: Helmond Sport!? Heerlijk. Helmond.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s