Jarda Simr – Held voor één dag

Het leed dat profvoetbal heet. Een glansrijke carrière is weinigen gegeven. Het leeuwendeel van de Eredivisiespelers manifesteert zich jarenlang in de kleurloze middenmoot. Het zijn de grijze muizen die ons voetballand rijk is. De mannen die stiekem hopen op een sporadisch persoonlijk succesje. Dat ene moment van pure glorie. En heel soms is het lot je goedgezind. Zo ook in het geval van Jarda Simr.

Jarda Simr. Hij deed mij denken aan het broertje dat ik nooit heb gehad. Blond sluik haar. Drie turven hoog. Schriele lichaamsbouw. En een tikkeltje schuchter. Op alle vlakken identificeerde ik mij met de fragiele middenvelder. We hadden dezelfde diep gekoesterde wens. Een voetbaldroom waarin we ons ontdeden van onze bloedeloze anonimiteit. Voor één dag niet de muurbloem op voetbalschoenen. Voor één keer niet die dankbare waterdrager slash stofzuiger.

Jarda was een speler met weinig fratsen. Een speler die argeloos mee hobbelt en zijn potjes verdienstelijk afwerkt. Bij NEC vormt Simr direct een stabiele factor op het middenveld. Hij zakt nimmer door het ijs maar weet ook zelden uit te blinken. Altijd een krul. Nooit een sticker. En toch stiekem hopend op meer.

In 2003 wordt dat sprankje hoop beloond. Het is de slotdag van de competitie. NEC strijdt voor een plaats in de UEFA Cup. RKC vormt de laatste horde. Het wordt de dag van de Tsjech. De dag waarop hij eindelijk uit zijn eigen schaduw treedt. De wedstrijd stevent af op een roemloze 0 – 0.

We zitten inmiddels diep in blessuretijd: 90 + 4. De allesbepalende minuut in het leven van de jonge voetballer. Resit Schuurman slingert de bal in een verwoede poging voor richting de tweede paal. Wie glijdt de bal binnen? Jawel. Jarda Simr. Het  goudhaantje schiet de rood-zwart-groenen richting het felbegeerde ticket. Het uitvak ontploft.

En Jarda? Zijn voetbaldroom gaat in vervulling. Voor één keer is hij niet grijze muis. De waterdrager. De stofzuiger. Nee, deze keer is alles anders. De voetbalwereld ligt voor heel even aan zijn voeten.

Jarda Simr. De held voor één dag.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s