Gilles de Bilde – Losse handjes

Gilles de Bilde is misschien wel de meest besproken voetballer annex televisie-personality van België. In Nederland kennen we de rappe spits vooral van zijn tijd in Eindhoven, waar de aanvaller 33 keer het net vindt in slechts 66 wedstrijden. Niet slecht voor een middelmatige voetballer die vooral opzien baart door in én buiten het veld de nodige klappen uit te delen. Een relaas over de enige echte straatvechter van het Belgische profvoetbal.

De Bilde groeit op onder de rook van Brussel, waar hij tot diep in de nacht op straat voetbalde met zijn multiculturele buurtgenootjes. In het Breughelpark, het Belgische equivalent van De Bijlmer, gelden de regels van de straat. Eten of gegeten worden.

Gilles leert aldaar op jonge leeftijd – op zijn zachtst gezegd – al van zich af te bijten. Voor zijn twintigste schrijft de temperamentvolle aanvalsleider reeds drie kopstoten op zijn palmares bij. Een ambulancebroeder en twee scoutingleden moeten het ontgelden. Door zijn gewelddadige uitspattingen wordt Gilles in de volksmond al snel ‘De Ket’ genoemd. Vrij vertaald: Brussels straatschoffie.

Zijn hattrick met het hoofd levert De Bilde evenzeer een voorwaardelijke celstraf van twee jaar op. Daardoor komt Gilles op 21-jarige leeftijd relatief laat het profcircuit binnen. Bij de kersverse promovendus Eendracht Aalst schiet De Ket echter meteen met scherp, wat hem een Gouden Schoen voor beste speler van de Belgische competitie oplevert. Naar verluidt droop naaste belager Lorenzo Staelens tijdens het voetbalgala teleurgesteld af. Gilles kwam hier niet om vrienden te maken.

De spits uit het Breughelpark is inmiddels een gevierd man en heeft de clubs voor het uitkiezen. Gilles lijkt de verloedering, uitzichtloosheid en algehele malaise van de Brusselse banlieu definitief achter zich te laten. Het prestigieuze Koning Albert stadion is het volgende station voor Gilles. De Bilde’s troebele jeugd en aanverwante trauma’s volgen echter in zijn kielzog.

Onder onze Jan Boskamp rijgt Gilles de doelpunten in het paars-witte shirt van Anderlecht wederom aaneen, maar zijn immer aanwezige temperament brengt De Ket andermaal in de problemen.

Tijdens een wedstrijd tegen nota bene Gilles’ oude club slaan de stoppen volledig door. De Bilde deelt voormalig ploeggenoot Kris Porte uit het niets een volle rechtse uit. Het slachtoffer wordt met een dubbele schedelfractuur en een gescheurd netvlies van het veld gedragen. Porte moet dientengevolge 8 maanden vanuit het ziekenhuisbed toekijken. Groeten uit het Breughelpark.

De Belgische voetbalwereld schudt op zijn grondvesten. De Ket is misschien wel het grootste talent sinds Luc Nilis, maar door zijn reputatie als vechtersbaas wordt Gilles per direct persona non grata verklaard. Zodoende strijkt De Bilde neer bij PSV in Eindhoven, waar De Kleine Generaal met de scepter zwaait. Over de grens begint Gilles met een schone lei en loopt al snel 1 op 2 in de Eredivisie. Zijn eerste landstitel is een feit.

De nieuwe omgeving doet Gilles onmiskenbaar goed. Tijdens zijn avonturen in Eindhoven, Sheffield en Birmingham blijft De Ket aan de goede kant van de wet – op een illegale helikoptervlucht vanuit België na. Gilles wilde zijn twee dobermans koste wat kost naar Engeland halen.

De straatvechter in ruste presteert echter een stuk minder zonder zijn gebruikelijke strapatsen en temperamentvolle speelstijl. Gedesillusioneerd keert De Ket terug naar het Koning Albert stadion, waar hij weer in genade wordt aangenomen. Twee jaar – en louter 14 goals – later sluit Gilles zijn voetbalcarrière af bij Lierse SK.

De Ket ruilt als de wiedeweerga zijn kicksen in voor haute couture designer-loafers. Beau garçon Gilles loopt onder meer op de catwalk voor ontwerper Dirk Bikkembergs, terwijl hij ook regelmatig gespot wordt in zijn gele Hummer op de boulevard van Marbella. De mooiboy is tevens een graag geziene gast in de Belgische roddelbladen, het schnabbelcircuit en realityshows als Dancing on Ice.

Van het Breughelpark tot de jetset in Marbella. Van straatschoffie tot succesvol voetballer en high fashion model. Gilles kreeg een tweede kans van het Belgisch publiek en greep deze met beide handen aan.

Tot de lente van 2011, waar Gilles opnieuwe negatief in het nieuws verschijnt. Gilles laat zijn handjes weer ouderwets wapperen en dit keer zijn vrouw en kind de pineut. Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken.

De Ket krijgt een celstraf van 12 maanden aan zijn broek en verdwijnt stilletjes van de Belgische kijkbuis. Gilles hoopt sindsdien op een nieuwe kans, maar of het Belgisch publiek zich wederom vergevingsgezind toont, is nog maar de vraag.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s