11 Scandinavische profs die de Nederlandse taal beter beheersen dan de gemiddelde Oranje-international

Praten is over het algemeen niet het sterkste punt van de Nederlandse voetbalprof. Een paar uit het hoofd geleerde cliché-zinnetjes – veel verder komen ze niet. Hun Scandinavische ploeggenoten laten daarentegen al na een week op Hollandse bodem de ene de na de andere volzin uit hun mond rollen. Hier zijn 11 boegbeelden van dit unieke fenomeen.

1. Kenneth Perez

Wie zelfs scheldt in een andere taal, is pas echt geïntegreerd. Nu is dat voorval niet goed te praten, maar dat neemt niet weg dat Kenneth goed kan praten. Op de Nederlandse televisie bijvoorbeeld.

2. Pa Modou Kah

Geboren in Gambia, pas op zijn achtste verhuisd naar Noorwegen en toch twintig keer beter te verstaan dan zijn medebewoners in Kirchroa. Kijk hem hier gaan, vrolijk babbelend achter zijn karretje in de Albert Heijn. Over zalm, toetjes en calorieën.

3. Jan Heintze

In de 12 jaar dat Jan in de jaren ’80 en ’90 voor PSV speelde, vernederlandste hij volledig. Toen hij aan het eind van de eeuw weer terugkeerde in Eindhoven, wisten jonge supporters niet beter of ze hadden hier te maken met een Nederlandse routinier. Zijn naam, zijn Brabantse uitspraak, zijn lokale zakelijke netwerk – mooi, zo’n jongen uit de buurt terug op het oude nest!

4. Jari Litmanen

Toen Jari vorig jaar zijn boek presenteerde aan tafel bij Matthijs, verbaasde hij vriend en vijand met zijn vrolijke grappen in het Nederlands. Zat hier een Fin aan tafel? Daar was dan niets van te merken. En dat terwijl het Fins meer raakvlakken kent met het Hongaars dan met zijn buurlanden in het westen.

5. Dennis Rommedahl

Zo razendsnel als Dennis langs de zijlijn sprintte, zo vliegensvlug maakte hij zich de Nederlandse taal machtig. En hij is het nog steeds niet verleerd, getuige deze rondleiding door zijn thuisstad Kopenhagen.

6. Henrik Larsson

Henrik. Henke. Of gewoon Henk voor de vrienden. Speelde in Glasgow, Manchester, Barcelona en een paar jaartjes in Rotterdam, maar klinkt twintig jaar na zijn vertrek nog steeds als een havenarbeider.

7. Rasmus Lindgren

De een geboren in Goirle, de ander in Landskrona. Maar zeg nou zelf: wie spreekt er beter Nederlands?

8. Lasse Schöne

Lasse in de auto. Lasse in het bos. Lasse thuis op de bank. Heerlijk kneuterig. Deens hygge? Neen, Hollandse gezelligheid!

9. Erik Nevland

Iedereen weet: Groninger van het Jaar word je alleen maar als je je in de lokale taal verstaanbaar kan maken. Geen probleem voor Erik natuurlijk.

10. Marc Nygaard

Marc spreekt nog steeds vloeiend Nederlands. Hij heeft daarbij wel twee troeven achter de hand. Hij liep al op jonge leeftijd rond in Heerenveen én is getrouwd met Close II You-oerlid Natasha Scheffers.

11. Ole Tobiasen

Door blessureleed speelde Ole in zeven jaar nog geen 100 wedstrijden in de Eredivisie. Dat gaf hem dan wel weer alle tijd om zich op de Nederlandse les te storten – met veel succes.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s