Erik Nevland – Het swaffeldoelpunt

canva-photo-editorVeel voetballers scoren regelmatig buiten de grenzen van het voetbalveld. Zo waren in Nijmegen de streken van Bram Nuytinck berucht en stond de selectie van NEC een keer bij me in de kroeg. Andy van der Meyde en Fernando Ricksen schreven er bestsellers over en Romário was niet vies van een vluggertje. Via-via ving ik verhalen op over escapades van Jon-Dahl Tomasson. Allemaal wisten zij veelvuldig met hun middelste been te scoren, maar zij presteerden dit nooit binnen de lijnen. Dat lukte Erik Nevland wel.

Na enkele jaren ploeteren en verhuurd worden door Manchester United gaat Erik terug naar zijn jeugdclub Viking FK, waar zijn talent toch uit de verf komt. FC Groningen slaat toe, en al snel blijkt het inlijven van de Noor een gouden zet. Hij doet cultheld Martin Drent vergeten, krijgt de aanvoerdersband en haalt tot tweemaal toe Europees voetbal. Noorse vlaggen verschijnen op de tribune en de handelaren spelen er slim op in: Nevlandmutsen gaan als warme broodjes over de Groningse toonbank.

De populariteit van Nevland kent geen grenzen. Hij krijgt de eretitel Groninger van het jaar in 2007 en maakt het eerste doelpunt in het nieuwe stadion Euroborg. De spits maakt in 114 wedstrijden 48 goals, waarmee hij nog altijd na Mariano Bombarda en Rob MacDonald de meest scorende buitenlander van Groningen is. Toch duurt de verbintenis tussen Nevland en FC Groningen slechts 3,5 jaar: net geen zijden huwelijk.

De publiekslieveling rijgt de hoogtepunten aaneen bij de Trots van het Noorden, maar mij is vooral een doelpunt bijgebleven, uit bij Feyenoord. Gábor Babos krijgt geen vat op het schot van Sander van Gessel en stompt de bal op heuphoogte van Nevland. De Noor twijfelt niet en stoot met zijn snikkel de bal in het net. Ten overstaan van een volle Kuip pakt hij zijn zaakje nog even stevig vast. Eriks ondeugende kop spreekt boekdelen: ‘Ja, ik swaffelde de bal zojuist in jullie doel.’ Pek en veren? Neen. De sympathieke Noor komt er mee weg. Scoren met je edele delen, dat kunnen alleen de allergrootsten.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s