Georgi Hristov – Macedonische messias

Juichen. Ik ben het eind vorige eeuw praktisch verleerd. Er lijkt een onvervalste vloek te rusten op de Goffert. NEC worstelt de gehele competitie met zichzelf. Het resulteert in een draak van een seizoen waarin de doelpunten schitteren in afwezigheid. Het degradatiespook is nooit ver weg en de ploeg weet uiteindelijk ternauwernood de gevreesde nacompetitie te ontlopen. De bottleneck van het elftal? Een chronisch gebrek aan scorend vermogen.

De troosteloze statistieken spreken boekdelen. Het aantal doelpunten blijft dat seizoen steken op het bedroevende totaal van 35. Een nieuwe impuls is broodnodig. Er wordt naarstig gezocht naar een voetballer die het tij kan keren. Een voetballer met een neusje voor de goal. Een voetballer die garant staat voor een karrevracht aan doelpunten. De naam van de beoogde verlosser? Georgi Hristov.

De wenkbrauwen worden gefronst ten tijden van het transfernieuws. Een Macedoniër? Jazeker. Deze exotische verrassing moet die de club uit het slop halen. Er worden wonderen verwacht van de frêle aanvalsleider. Een ietwat schuchtere man van de Balkan. De vraag is alleen of die ook iets met de bal kan.

Hristov weet wel beter. Gepokt en gemazeld bij Partizan. Gerijpt bij Barnsley. De voetballer neemt de nodige bagage met zich mee. Georgi gaat de wittebroodsweken met verve tegemoet. Koudwatervrees dan wel plankenkoorts? Het is de beste man volledig vreemd. De flegmatieke spits maakt een ongekende bliksemstart. Het vermoeden wordt bewaarheid. De club heeft goud in handen.

De aanvalsleider vormt het ontbrekende puzzelstukje in de formatie van Johan Neeskens. Het debuut is illustratief. De uitgekiende aanvaller bekroont zijn debuut met een goal in de uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal. De daaropvolgende wedstrijd zorgt de tengere spits voor een gigantische sensatie.  In Groningen maakt de koelbloedige spits een onvervalste hattrick. De voorhoedespeler wordt direct gelauwerd om zijn onnavolgbare scoringsdrift. De beer is definitief los en de aanvaller maakt abrupt een einde aan alle scepsis rondom zijn overgang naar Nijmegen.

De vuurdoop voor eigen publiek moet dan nog volgen, nota bene tegen de aartsrivaal uit Arnhem. Het wordt een glorieuze derby. De rücksichtslose spits weet de geelzwarten met drie goals eigenhandig te verpulveren. De goaltjesdief neemt daarmee het leeuwendeel van de productie – in de met 4-1 gewonnen wedstrijd – voor zijn rekening. Het publiek is in extase. Een held is geboren.

Eindelijk kan er weer hartstochtelijk gejuicht worden. Het tij is gekeerd. De Goffert heeft zich ontdaan van die hardnekkige vloek. De doelpuntendroogte lijkt voorgoed verdwenen. En dat allemaal dankzij die ene man van de Balkan.

Georgi Hristov. De messias uit Macedonië.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s