Ruud Kras – De bekertocht met Ajax 2

knvbbeker

Hoogtepunten bereik je als voetballer normaal gesproken met het eerste elftal. Als je bij de selectie zit, dan telt het tweede niet. Nee, daar doen jeugdspelers ervaring en gelouterde namen wedstrijdritme op. Door de continu wijzigende samenstellingen kan een tweede elftal weinig bereiken. Of toch wel? Voor Ruud Kras is de heroïsche bekertocht van Ajax 2 in 2002 misschien wel het hoogtepunt van zijn carrière.

Ruud debuteert in zijn geboorteplaats Volendam bij het andere oranje op zijn 17e. Een volwaardig seizoen later in het stadion dat ook zijn naam draagt, maakt hij de overstap naar Ajax. Wat het plan van de Amsterdammers met hem is, is een raadsel. Wellicht willen ze wat muziek in de selectie brengen, maar feit is dat Ruud nooit een officiële competitiewedstrijd in het eerste zal spelen. Een verhuurperiode bij Zwolle levert hem zijn enige 31 eredivisiewedstrijden op, waarna hij terugkeert naar de Eerste divisie. Daar dooft zijn carrière als een nachtkaars uit in 2012.

Zijn plafond heeft hij 10 jaar eerder al bereikt. We gaan terug naar de KNVB Beker in zijn eerste seizoen bij Ajax. Ruud mag rijpen en speelt zijn wedstrijden in het tweede elftal – beter bekend als Jong Ajax – in het bekertoernooi. In de poulefase van het toernooi wint Jong Ajax van Huizen, Ado ’20 en Ruuds voormalige club FC Volendam door 3 goals van zowel Richard Knopper en Brutil Hosé. De volgende hordes Haarlem en De Graafschap worden eenvoudig met 4-0 en 2-0 aan de kant gezet. De achtste finale is bereikt.

FC Twente blijkt een zware kluif, maar in de extra tijd worden ook de tukkers verslagen door een goal van aanvoerder Walker Américo Fronio. Jong Ajax overwintert, ondanks de steeds veranderende samenstelling: Andy van der Meyde is al gepromoveerd naar het eerste elftal en ook Steven Pienaar maakt zijn debuut in Ajax 1. Coach Jan Olde Riekerink moet zich behelpen met de B-garnituur, waaronder José Valencia, Stefano Seedorf, Kwame Quansah, Kiran Bechan en vaste steunpilaar Ruud Kras.

De loting blijft gunstig, want Stormvogels Telstar is de volgende tegenstander. Wederom een thuiswedstrijd, wederom winst. De halve finale is bereikt na 7 overwinningen en een doelsaldo van 22-5. Het vertrouwen bij Ruud en de zijnen is groot. De cupfighters hebben niks te verliezen. Laat de halve finale maar komen.

Amsterdam plant een feestavond in, met Ajax 2 – FC Utrecht in de vooravond en Ajax 1 – PSV als tweede avondvoorstelling. Mokum rekent zich rijk. Een unieke Ajax-Ajax als finale in het stadion van aartsvijand Feyenoord, een droomscenario voor de Amsterdammers. Helaas: Deze hoogmoed komt voor de val. Na supportersrellen op de tribunes is Jong Ajax van slag en staat het na een ruim uur spelen 0-2 achter. Er moet iets gebeuren.

Coach Olde Riekerink voert een dubbele wissel door en maakt naast een briljante wijziging een kapitale fout: hij wisselt Nando Rafael voor Kwame Quansah en Jelle van Damme voor Ruud Kras. Het gevolg? Nando poetst in twintig minuten een 2-0 achterstand weg met een schot en een kopbal, beide op aangeven van José Valencia. Verlengen. Geen goals. Penalties. De inmiddels afgeladen Arena kijkt likkebaardend toe.

Iemand moet de schlemiel worden en het lot valt op Petri Pasanen. Harald Wapenaar stopt zijn pingel en daarmee de bekerdroom van Jong Ajax. De Amsterdamse arrogantie is afgestraft. Dat Ajax 1 door een buitenspeldoelpunt van Wamberto en een golden goal van Zlatan Ibrahimović de beker toch in Amsterdam houdt, is slechts een pleister op de wonde. Want wat was het mooi geweest als Ajax 2 de cup had gewonnen. Voor Walker. Voor Kwame. Voor Nando, Stefano en Kiran.

Maar vooral voor Ruud, wiens carrière sindsdien in een neerwaartse spiraal ging. Hij had die avond moeten blijven staan in plaats van Petri. Ruud had de penalty erin geschoten en Ajax naar de finale geholpen. Waar Pasanen later naam en faam maakte, ging het de Volendammer minder en minder. Was het maar omgekeerd. Ruud Kras, het was je gegund.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s