Michael Mols – Nooit stoppen

Michael-Mols

Dit verhaal begint in Amsterdam Geuzenveld en eindigt ogenschijnlijk in München, Duitsland. Een veelbelovende carrière dreigt daar op een koude novemberavond na nog geen 29 jaar vroegtijdig in het slop te raken. Niets blijkt minder waar. Nu zijn er wel meer (wereldberoemde) spitsen die door een ongelukkige blessure hun carrière vroegtijdig moeten beëindigen of nooit meer aan de top van hun kunnen komen, maar weinigen van hen kennen zoveel doorzettingsvermogen als Michael ‘Mighty Mike’ Mols.

De wedstrijd Bayern München – Glasgow Rangers is net 30 minuten aan de gang en Michael Mols laat een onvergetelijke indruk achter. Sleurend en trekkend stuurt hij spelers kappend en draaiend het bos in, onderwijl steekpasses en stiftjes producerend. De Duitsers weten zich totaal geen raad met de dreigende topspits die in de voorgaande negen wedstrijden liefst negen maal het doel heeft gevonden. Na een kopbal die rakelings op de paal belandt, rest er voor de Duitse grootmacht slechts één mogelijkheid: Michael Mols moet en zal uitgeschakeld worden.

Niemand minder dan Oliver Kahn neemt die dankbare taak nogal onhandig op zich. Hij besluit achter zijn eigen afgeslagen bal aan te rennen en produceert op ruim 25 meter van zijn doel in volle snelheid een meterslange sliding. Tijdens zijn schuiver neemt hij Michael Mols mee die ongelukkig met gespreide benen landt en zijn linkerknie verdraait. Einde wedstrijd, einde seizoen, einde carrière?

Het duurt ruim twee seizoenen voordat Mols weer volledig hersteld is. Ondertussen is hij het scoren niet verleerd en wanneer hij eindelijk weer een vol seizoen meedraait, draagt hij persoonlijk bij aan het Schotse kampioenschap door in 27 wedstrijden 13 keer het doel te vinden. Misschien nog wel belangrijker is zijn winnende treffer tijdens de ‘Old Firm’, waarmee hij zich onsterfelijk maakt bij de Rangers.

Vele kampioenschappen en prijzen later, verlaat Mols Glasgow op 34-jarige leeftijd voor FC Utrecht, om niet veel later naar ADO Den Haag te verkassen. Ook daar pikt hij zijn doelpunten mee, al kan hij niet voorkomen dat ADO in 2007 uit de Eredivisie degradeert. Het lijkt erop dat Michael Mols dan toch eindelijk voor zijn voetbalpensioen kiest, maar Michael Mols zou Michael Mols niet zijn, als hij niet nog één keer alles wil geven.

En zo eindigt dit verhaal niet op die koude november avond in München, maar 10 seizoenen later op bijna 39-jarige leeftijd met een staande ovatie in een uitverkochte Kuip en niet veel later op het bordes aan de Coolsingel met de KNVB Beker in de hand. Je heet natuurlijk niet voor niets Mighty Mike.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s