Yuri Nikiforov – De Kolos van Odessa

yuri-nikiforov

Waar in Nederland een dubbel paspoort garant staat voor gefronste wenkbrauwen, wordt daar in de voormalige Sovjet-Unie niet zo moeilijk over gedaan. Na het uiteenvallen van de voormalige wereldmacht, kozen ook veel voetballers eieren voor hun geld en sloten zich aan bij het Nationale voetbalelftal van de desbetreffende satellietstaat. Yuri Nikiforov, misschien wel de bekendste Russisch-Oekraïense verdediger die we in de Eredivisie gekend hebben, moest daar echter niets van hebben. Het was zonneklaar: de geboren Oekraïner kon de lokroep van het Moederland niet weerstaan.

Met zijn één meter vijfentachtig en negentig kilo, schoon aan de haak, was Yuri een verdediger uit het Oostblok, zoals je een verdediger uit het Oostblok zou verwachten. Vierkante kop, een kapsel als een sergeant-majoor en een immer stoïcijnse uitdrukking op het gelaat: met de Kolos van Odessa viel niet te spotten.

Geen wonder dat Spartak Moskou, de club waar Nikiforov de meeste prijzen won, in Yuri een boegbeeld van het Russische voetbal zag. De bikkelharde ausputzer viel bijzonder goed bij de supporters – en dat was ook in Het Kremlin niet onopgemerkt gebleven…

Enkele jaren eerder, toen de voorstopper nog voor Chornomorets Odesa in zijn geboorteland speelde, ontving Nikiforov een uitnodiging van de net opgerichte Oekraïense voetbalbond, die hij met alle plezier in ontvangst nam. Yuri’s eerdere avontuur bij het ‘Voetbalelftal van Gemenebest van Onafhankelijke Staten’ was namelijk geen lang leven beschoren. Het ‘Voetbalelftal van Gemenebest van Onafhankelijke Staten’, hoor ik je zeggen? Dit behoeft enige uitleg.

Daar de Sovjet-Unie zich al had gekwalificeerd voor de Europese eindronde in 1992, ondertussen in verschillende landen uiteenviel, maar toch acte de présence moest geven op het toernooi, bood het ‘Voetbalelftal van Gemenebest van Onafhankelijke Staten’ soelaas: een tijdelijk nationaal elftal van de voormalige Sovjet-staten. Ook Yuri was van de partij. Voor even.

Terug naar Moskou, waar de Oekraïner inmiddels 3 landstitels als aanvoerder op zijn palmares had bijgeschreven. De Gouden Adelaars wilden de mannetjesputter er maar al te graag bij hebben. Zo geschiedde. Yuri Nikiforov verloochende zijn afkomst en koos voor de Russisch nationale equipe. In Odessa hoefde Yuri zich in ieder geval niet meer te vertonen.

Nikoforov vormde een gevreesd verdedigingsduo met Viktor Savelyevich Onopko – ook een Oekraïner die, getuige zijn 109 caps voor ‘Sbornaja’ (‘Het Team’), overtuigend voor Rusland koos. Samen sterk. De bufferstaat in de Russische verdediging kon echter niet voorkomen dat De Gouden Adelaars bij ieder eindtoernooi in de groepsfase strandden.

Na numerieke successen in Rusland, kreeg Yuri trek in een buitenlands avontuur. Spanje leek hem wel wat. Zodoende tekende hij een vet contract bij Sporting Gijon, de volksclub uit Galicië. Alhier voelde Yuri zich als een pez in het water, maar na de degradatie uit La Liga pakte de voorstopper rap zijn biezen. Eindhoven was het volgende station.

In de lichtstad maakte Yuri deel uit van het vreemdelingenlegioen dat in dienst van de twee voorste pionnen, Ruud van Nistelrooy en Luc Nilis, speelde. Yuri floreerde. Bij PSV voetbalde hij zich al snel naar de status van publiekslieveling en vierde, samen met zijn maatje Dimitri Khokhlov, liefst twee landskampioenschappen. Na vier jaar Eindhovense dienst hing Nikiforov zijn voetbalschoenen in dienst van Urawa RD uit Japan voorgoed aan de wilgen.

In Eindhoven denkt niemand meer aan de ijskoude verdediger Yuri Nikiforov, maar in het Spaanse Gijon is de Oekraïner nog steeds een graag geziene gast. In een interview met de plaatselijke krant, vertelt Yuri nog steeds veel moeite te hebben met de Spaanse taal – ook al woont en studeert zijn dochter even verderop in Madrid. Nederlands spreekt ie beter, naar eigen zeggen. ‘Al zijn de mensen in Galicië veel warmer gastvrijer in vergelijking met Nederland. Dat ligt me veel beter’, besluit hij. Yuri Nikiforov, een man vol verrassingen.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s