Brutil Hosé – De Nieuwe Kluivert

brutil2

Ajacieden zijn doorgaans verwend, lui en arrogant. Daar is iedereen het buiten De Ring wel mee eens. Hebben we het over een Clarence Seedorf, Frank de Boer of Sjaak Swart, dan is ze deze karaktertrekken al snel vergeven. Deze godenzonen waren namelijk naast het bovenstaande vooral bewonderenswaardige voetballers. Valt de naam Brutil Hosé, dan is het allicht een ander verhaal. In de succesjaren van Ajax, inmiddels twintig jaar geleden, werd jongeling Brutil immers gezien als de nieuwe Patrick Kluivert – ook door Hosé zelf. De realiteit liep net even anders.

Waar ging het precies mis met de goedlachse knuffel-Antilliaan? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we terug naar de woelige jeugd van het voormalig wonderkind.

Brutil laat midden jaren negentig – na het tragische verlies van zijn moeder – de Antillen achter zich en komt in huis bij de familie Reiziger. Geen onbekenden in voetballand, natuurlijk. Hosé verruilt de tot voetbal gedoopte kokosnoten op Curaçao voor de luxueuze trainingsvelden van Amsterdam en doorloopt de jeugdopleiding van Ajax met verve. De A1 is indertijd niet te stoppen en veegt de vloer aan met menig Europees topjeugdelftal. Hoezee voor Brutil! De jeugdige, maar onderwijl bonkige, aanvalsleider schiet dikwijls met scherp.

Het duurt dan ook niet lang voordat Hosé door Morten Olsen bij de selectie wordt gehaald. In de topper tegen PSV, waarin Brutil onder meer een rode kaart voor Ronald Waterreus versiert, maakt de spits zijn succesvolle debuut voor Ajax 1. Het leven lacht Brutil – als kersverse spits van Ajax – stralend toe.

Met een nieuw contract op zak en een eigen loft in hartje Amsterdam, kan Brutil zijn geluk niet op. Alhier dompelt de Antilliaan zich onder in ieder voetbalcliché dat je kunt bedenken. Feestje op het Leidseplein tot in de kleine uurtjes? Brutil is erbij. Een glanzende bolide voor de deur? Uiteraard. Courant te laat voor de training en stampei op het veld? Brutil lust er wel pap van.

Waar Hosé in de jeugd nog als immens talent gold, gooit het jeugdexponent van De Toekomst bij de senioren al snel zijn eigen ruiten in. De huzarenstukjes blijven uit. Bokkensprongen, dikdoenerij en kwajongenstreken? Brutil was bijzonder van de tongriem gesneden.

De voorhoedespeler weigert dan ook uitgeleend te worden en houdt liever een tribunestoeltje warm. Uiteindelijk gaat Brutil toch bij het middelerwijl failliete Haarlem, De Superboeren en De Kasteelheren langs voor een verhuurperiode. En dat was geen groot succes. Nochtans maakt Brutil ten lange leste de oversteek naar een buitenlandse competitie. De Beta Ethniki welteverstaan. Op 25-jarige leeftijd zegt Brutil bij de Griekse laagvlieger Poseidon Neon Poron het profvoetbal voorlopig vaarwel. De carrière. Hij ging als een nachtkaars uit.

Brutil eindigt, via een dubieus en onverhoeds avontuur in de zandbank, zijn carrière op amateurniveau. Van supertalent in Amsterdam tot zondagamateur in de Neerlandse vierde klasse. Het kan verkeren.

‘De Nieuwe Kluivert’ had er naar eigen zeggen vrede mee. Een groot gemis voor het Nederlandse voetbal, des te beter voor hem als persoon. Wie weet waar het schip genaamd Hosé was gestrand als de jongeling zich minder had gelaafd in de geneugten van het leven? Joost mag het weten.

Wat rest, is een mooi verhaal over verkeerde keuzes, weggegooid talent en een melodramatische reis naar de spelonken van het vaderlandse voetbal. Wellicht kunnen we eerdaags een biografie over de beste man verwachten, opgetekend door succesbiograaf Michel van Egmond. AKO rekent zich in ieder geval al rijk.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s