David Connolly – Branie en Britse bravoure

david-connolly

Daar stond ie dan in de Rotterdamse Kuip: David Connolly. De Ier leek rechtstreeks weggelopen uit de Engelse film Lock, Stock & Two Smoking Barrels van Guy Ritchie. In plaats van rommelen in de marge van de Britse misdaad, leek hij een rol te willen spelen in de marge van het Nederlandse profvoetbal. Met een kop en een houding alsof hij in een zeecontainer via de haven van Rotterdam voorbij een louche douanebeambte ons land was binnengesmokkeld. David Connolly bezat branie en Britse bravoure.

Killer-instinct bezat de Ier lang niet altijd op het veld, ondanks dat hij met twee goals bijdroeg aan de overwinning van Feyenoord uit bij Ajax (3-4) tijdens de klassieker in 2001.  David Connolly stond onder contract bij Feyenoord tussen 1997 en 2001. De Rotterdammers leenden hem tussendoor uit aan stadgenoot Excelsior en Wolverhampton Wanderers. Voor de Kralingers scoorde hij tijdens dat ‘uitleenseizoen’ in de eerste divisie maar liefst 42 keer. Hij was de gevierde man en beklom zelfs als ‘beste speler van de eerste divisie’ het podium samen met Jurek Dudek (beste keeper), Ruud van Nistelrooy (beste voetballer), Arnold Bruggink (beste talent), Heerenveen (beste ploeg) en Foppe de Haan (beste coach).

Wie naar de cijfers kijkt, ziet dat David Connolly bij Feyenoord mislukte. De tijd verstrijkt echter in zijn voordeel. Vanuit een selectief geheugen maken veel voetballiefhebbers uit met name Rotterdam een andere balans op. Zij kijken naar zijn bijdrage aan die epische overwinning op Ajax in de Amsterdam Arena. Zelf ziet David Connolly die heldenrol niet. “Wat deed ik in de Ajax Arena”, vroeg hij zich zelfs af in een mooie reportage van RTV Rijnmond. Die regionale omroep zocht hem op bij zijn toenmalige werkgever Oxford United (1), de kelderklasse van het Engelse profvoetbal. Waar vedetten zelf hun schoenen schoonspoelen.

I was wrong. David Connolly was ons land niet binnengesmokkeld. Het was een journalist die Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik vroeg of hij niet toevallig nog een aanvaller zocht. Van den Herik besloot de goedgevulde geldbuidel te trekken en de gewilde Connolly naar Feyenoord te halen. David Connolly was een dure jongen, geen gentleman. Hij verdiende meer dan de groten der eredivisie maar het rendement bleef uit. David Connolly scoorde niet genoeg, misdroeg zich en joeg de regionale pers tegen zich in het harnas. Ook bij de nationale ploeg van Ierland maakte hij zich niet altijd populair. Het is mij nu duidelijk: David Conolly kwam de Noordzee over om hier zijn wilde haren af te schudden. In 2001 keerde hij, hoewel al mondeling akkoord met AZ, terug naar Groot-Brittannië. Daar volgde hij een wonderlijk carrierepad, dwars door divisies heen. Voormalig teamgenoot en oud-trainer Roy Keane zal hem uit die tijd niet snel vergeten. “I was wondering did he want to go for a piss or something.”

Zelf zal ik David Connolly herinneren door Lock, Stock & Two Smoking Barrels en Lock, Stock & Two Smoking Barrels door David Connolly. Wat zijn rol in die film zou zijn geweest? Die van afmaker.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s