Jan-Paul Saeijs – Charme van de Middenmoot

saeijs

Een carrière lang voetballen in de middenmoot, of erger nog, het rechterrijtje. Vaak heb ik me afgevraagd of ik het zou kunnen. Het maximaal haalbare? Een sobere 6e plaats. Elk seizoen weer met een schuin oog naar de onderste plekken kijken. Zo goed als nooit van de traditionele top 3 winnen. Elk jaar hopen op een gunstige loting in de KNVB-beker en de Fairplaypunten in de gaten houden voor de Intertoto-cup. Waarschijnlijk zou ik hiervoor passen, of snel naar een buitenlandse voetbalcompetitie verkassen – dan maar avontuur. Nee, sommigen blijven in Nederland voetballen. Genoeg voetballers kennen niet anders. Zoals Jan-Paul Saeijs.

Jan-Paul begint zijn carrière bij ADO Den Haag in seizoen ’98/’99. Na 5 seizoenen in de Eerste Divisie promoveert hij met de Hagenezen naar het hoogste niveau, waarna hij overstapt naar Roda JC. Hij wordt de vervanger van de in de winterstop vertrokken László Bodnár en Predrag Filipović. In Kerkrade is het opnieuw middenmoten wat de klok slaat. Bovengemiddeld, dat wel, maar prijzen? Nee.

Ook speelt Saeijs geen Europese wedstrijden. Wat hij wel doet in die jaren, is zijn trainer bekritiseren – waarmee hij ook geen bekoorlijke resultaten boekt. Geen noemenswaardige carrière op het eerste gezicht, zoals naamgenoot Sean Paul. Totdat ik ontdek dat de centrumverdediger een half seizoen in Engeland heeft gevoetbald. Als een ware Erasmus uitwisseling speelt hij in het tweede semester overzees bij Southampton in het Championship. Twintig duels doet JP mee, waarbij hij degradatie niet kan voorkomen. Maar toch. Een schitterende ervaring voor iemand die in een interview toegeeft dat het als kind niet zijn droom was profvoetballer te worden: hij wilde gymleraar worden.

Als JP zijn carrière in 2015 in de hoofdklasse beëindigt bij HBS, is hij emotioneel. ‘Het is moeilijk, maar ik moet een beslissing nemen,’ verklaart hij. Hij wil wel – honger is de beste saus – maar helaas wil het lichaam niet meer. ‘Ik wil straks ook nog met mijn kleine kunnen voetballen.’ De stopper hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen en werkt nu als accountmanager bij ADO Den Haag, de club waar het voor hem begon.

Terug naar het hoogtepunt van zijn loopbaan. Jan-Paul scoort twee keer voor Southampton tegen Watford, waarmee hij eigenhandig een punt veilig stelt voor The Saints. Het publiek staat voor hem op de banken. Dat vergeet je niet. Daar doe je het voor. ‘Ik krijg er nog steeds kippenvel van als ik er aan denk.’ Touché, JP. Een middenmootcarrière? Misschien is het mooier dan ik denk.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s