Iwan Redan – Beyond Yourself

redan

Toen ik Patrick Kluivert in 1995 tijdens de Champions League finale zijn wereldberoemde goal zag maken, had ik er een nieuwe held bij. De drive, de techniek, de stijl en het rafelrandje. Ik was fan. Ik keek dan ook met lede ogen toe hoe Kluivert in 1997 naar AC Milan vertrok en hoopte vurig op een snelle terugkeer. Tevergeefs. Ik schiep een nieuwe droom en keek zoals zovelen uit naar een opvolger. Die opvolger liet niet eens zo heel lang op zich wachten, maar het bleek anders te lopen voor Iwan ‘Beyond Yourself’ Redan.

Als we zijn huidige website mogen geloven, kennen we Iwan Redan waarschijnlijk “als een snelle atletische spits die jarenlang consistent doelpunten maakte voor diverse ploegen uit de Eredivisie”. Nu, hier zou men aan kunnen twijfelen gezien zijn relatief lage moyenne van 40 doelpunten in 149 wedstrijden voor obscure laagvliegers als RBC, RKC, Roda JC, Willem II en Almere City FC, maar toen ik Redan zag spelen, zag ik in hem de spits die op de Nederlandse velden ontbrak.

In 1999 maakte Iwan Redan voor het eerst zijn opwachting in de Eredivisie. Het was dan misschien niet in de Arena, maar op Sportpark De Luiten in het shirt van RBC Roosendaal, toch was ik ervan overtuigd dat ik de nieuwe Kluivert had zien spelen. Een transfer naar Ajax was slechts een kwestie van tijd.

De uiterlijke vergelijkingen waren natuurlijk niet ver te zoeken, maar meer nog dan dat waren het zijn techniek en houding die het beeld van Patrick Kluivert bij me opriepen. Aannemen, kappen, scoren en dan dat juichen. Iwan Redan deed het allemaal op grandioze wijze. Een echte nummer 9. Zelfs Kluiverts kenmerkende manier van koppen, waarbij de benen tijdens de sprong als een omgekeerde V uit elkaar weken, bezat hij.

Iwan scoorde erop los. Wanneer hij speelde tenminste. Want waar zijn motoriek en stijl dan overeen mochten komen – in tegenstelling tot de fitheid van Kluivert – kampte Redan te vaak met blessures en de daaropvolgende vormdips. Hij zou de Nederlandse middenmoot nooit weten te ontstijgen, laat staan een onbetwiste basisplaats afdwingen. Toch kun je uiteindelijk niets dan diep respect hebben voor Iwan Redan, want zeg nou zelf: wat zou jij doen als je als aanstormend talent eerst je rechter- en vervolgens je linker kruisband afscheurt?

Precies! Kei- en keihard trainen om weer volledig te herstellen en te genieten van elke wedstrijd die je nog op het hoogste niveau mag spelen. Wanneer je dan uiteindelijk met tegenzin je kicksen aan de wilgen hangt, dan zet je jouw ervaring in om de levens van honderden andere sporters te verbeteren. Jij weet namelijk wat er nodig is om tegenslagen te overwinnen en fitter dan ooit terug te keren.

We moeten Iwan zelfs dankbaar zijn, want zonder hem zou menig (top-)voetballer ons niet langer vermaken op de Nederlandse velden, maar verpieteren bij Engelse of Duitse middenmoters. Hij laat ons zien dat iedereen zijn fitste zelf kan zijn, ongeacht alle tegenslagen. En als jij bereid bent 100% te gaan, dan gaat Iwan Redan 100% voor jou.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s