Fabian Wilnis – Icoon in Ipswich

fabian-wilnis

Soms – wanneer ik in een weemoedige bui ben – verlang ik terug naar een tijd dat de First Division nog gewoon een equivalent was van de Totodivisie, in plaats van een droombestemming voor de beste speler van de Eredivisie. Toen Oranje-internationals nog niet zonder mokken op het tweede Engelse profniveau speelden. Toen Arjan de Zeeuw nog doodleuk de overstap kon maken van Telstar naar Barnsley. Toen Fabian Wilnis in zijn nadagen De Graafschap gewoon verruilde voor Ipswich Town, om daar vervolgens uit te groeien tot clubicoon. Vooral bij de gedachte aan de prachtige Engelse jaren van de in Paramaribo geboren back kan ik een glimlach simpelweg niet onderdrukken.

Ipswich Town. Het blauwe bastion waar Arnold Mühren en Frans Thijssen eind jaren ’70, begin jaren ’80 furore maakten. Onder de bezielende leiding van Sir Bobby Robson wonnen The Blues de FA Cup én de UEFA Cup, maar de landstitel was tweemaal net een stap te ver. Hoe anders hangt de vlag erbij in 1999. Een topclub is Ipswich allang niet meer – althans niet op het hoogste profniveau. Tot Fabian Wilnis zijn intrede doet in de havenstad.

Bijna twaalf jaar ben ik als de Nederlandse verdediger de overstap maakt naar de andere kant van de Noordzee. Match of the Day is vaste prik op zondagochtend en helden van Noorse, Nederlandse en Schotse komaf schitteren wekelijks op het hoogste niveau. Ploegen uit de First Division? Die zie je alleen op incidentele FA Cup-zaterdagen. Het eerste seizoen van Wilnis gaat dan ook vrij geruisloos langs me heen, maar dat verandert na de promotie in 2000 (samen met Charlton Athletic en Manchester City) volledig.

We schrijven 22 augustus 2000. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen staat op het programma. De tegenstander? Niemand minder dan het grote Manchester United. De Ipswich-fans zijn de oorwassing van 9-0 van 5 jaar eerder nog niet vergeten en houden hun hart vast. Eén meevaller: Andy Cole, die in 1995 maar liefst 5 keer het net wist te vinden tegen The Blues, zit op de bank. De vrees van de supporters is echter onterecht en daar is één reden voor: Fabian Wilnis staat op het veld. Het wordt zijn avond, zo is al snel duidelijk.

In de 6e minuut stoomt de dan bijna 31-jarige rechtsback op. De linkerflank van de Mancunians, bestaande uit Ryan Giggs en Phil Neville, is nergens te bekennen en Fabian heeft de vrije doortocht. Hij krijgt de bal perfect in de loop mee, neemt hem één keer aan en haalt vanaf de zestien verwoestend uit. De beduusde Fabien Barthez ziet het leer in de lange hoek verdwijnen: 1-0.

Portman Road ontploft. Fabian Wilnis is voorgoed in de harten gesloten. Het is de opmaat naar een droomseizoen. De promovendus uit Suffolk wordt vijfde en mag zowaar Europa in. Dat de ploeg een jaar later alweer degradeert, mag de pret niet drukken. Het enige minpunt is dat de Surinaamse Nederlander er zelf steeds minder aan te pas lijkt te komen.

Terug in de First Division herpakt de onvermoeibare vleugelverdediger zich. Links, rechts, het maakt niet uit: hij staat er als het nodig is. Zijn persoonlijke hoogtepunt moet dan nog komen. In 2006 roepen de supporters hem uit tot Speler van het Jaar. Een mooiere waardering dan een uitverkiezing door zijn eigen fans is er niet voor de clubman in hart en nieren. En dat op zijn 35e. Leeftijdsdiscriminatie? Daar doen ze niet aan in Engeland. De Nederlandse arbeidsmarkt kan er wat van leren.

Als de prachtige Ipswich-loopbaan van Wilnis in 2008 ten einde komt, is het Engelse voetbal allang voorgoed veranderd. Chelsea, het ooit samen met Ipswich gepromoveerde Manchester City – stuk voor stuk vallen ze ten prooi aan Russische, Thaise of Qatarese oliedollars. De First Division heet voortaan Championship. De televisiegelden rijzen de pan uit en de ene na de andere topspeler wordt jubelend binnengehaald, terwijl de ziel van het oudste voetballand ter wereld langzaam maar zeker verdwijnt.

Match of the Day kijk ik allang niet meer. Weemoed is alles wat mij nog rest. Dank voor de mooie herinneringen, Fabian.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s