John de Wolf – Van machoman naar mediapersonality

john-de-wolf

Als hij opdook in de samenvattingen van de eredivisie, dan hield ik de leuning van de bank voor de tv even extra vast. Er moeten haast geulen in zijn ontstaan in de loop van de tijd. Zijn aanblik boezemde tegenstanders en onschuldige voetbalkijkertjes de nodige angst in. Als klein jongetje kwam ik het type groot, sterk, woeste blik, oorbel en lange, wilde manen in het rustige Didam nauwelijks tegen. Behalve de vuilnisman die een beetje op hem leek en waar ik lang elke vuilnisophaaldag naar zwaaide. Hij zwaaide dan stoer terug naar de kleine jongen met zijn neus tegen het glas gedrukt. De vuilnisman was een van de grootste Ajax-supporters van Didam. John de Wolf was allesbehalve dat.

Wat ik niet wist voor ik de geschiedenisboeken indook, was dat de geboren Schiedammer eerst voor Sparta en FC Groningen voetbalde voor ie in Feyenoord 1 terechtkwam. Daar groeide hij uit tot cultfiguur. Dat hij na zijn gloriedagen in de Kuip speelde voor het Engelse Wolverhampton Wanderers zal weinigen zijn ontgaan. De nadagen van De Wolf bij VVV Venlo, de gitzwarte periode bij Hapoel Ashkalon in Israel en de laatste schreden op het ‘hoogste niveau’ bij Helmond Sport ontgingen mij wel. Wat mij destijds ook ontging was wat bekendstaat als ‘het kaartincident’. De bluf, het spelen op het randje (en erover) maakte hem op het voetbalveld tot een gevreesde verdediger, maar aan de kaarttafel overspeelde hij zijn hand.

Niemand stond het vreemd groene Feyenoord-shirt met Stad Rotterdam Verzekeringen-sponsoring beter dan John de Wolf. Oranje stond hem ook niet onaardig. Hij droeg het oranje tricot zes keer voor het ‘echte Oranje’ en eenmaal voor het Nederlands elftal B. Wie nu de Croky Topshots-map pakt om hem op te zoeken, komt (net als ik) van een koude kermis thuis. Hij speelde toen niet meer in Nederland en ging niet mee naar het EK van 1996. John de Wolf verdween rustig van het toneel.

Een vijftal jaar later maakte hij met een nieuwe coiffure en onberispelijk gekleed zijn comeback in de spotlights. John de Wolf werd tv-presentator. Voor RNN7 presenteerde hij onder andere Wonen met John.  De aandacht van de camera’s en het publiek bevallen de noeste verdediger van weleer goed. Zo was hij te zien in Dancing with the stars (John de Wolf en danspartner vs. het SBS6-publiek), Fighting with the stars (John de Wolf vs. Tscheu La Ling) en Ranking the stars (John de Wolf vs. reeks BN’ers uit de C-categorie). Stad Rotterdam Verzekeringen is John de Wolf ook nog niet vergeten en zet hem in voor reclames van ASR-merk Ditzo. De titel ambassadeur van ouderenwerkloosheid wil John ook wel op zijn palmares. Al benadrukt hij ‘houdt u er wel rekening mee, ik ben ambassadeur, geen politici’.

Enigszins gedesillusioneerd door het hoge SBS6-gehalte van zijn meest recente wapenfeiten prent ik de Feyenoord-held John de Wolf maar in mijn hoofd. De vuilnisman uit Didam? Hopelijk is hij niet werkloos en rekent hij op John de Wolf.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s