Ronald Hamming – #99

ronaldhamming

De dramatische degradatie naar de eerste divisie. Het dreigende faillissement. De praktisch uitgestorven tribunes. De bloedeloze sportieve prestaties in de kelders van het professionele voetbal. Sjeng. Zjuul. Ves. Ze zullen het stuk voor stuk kunnen beamen. Fortuna Sittard kent een aaneenschakeling van tragedies. Het startpunt van de lijdensweg? Vrijdag 30 mei 2003.

Het is de dag waarop de genadeloze aanvalsleider van de club voor de 99ste maal het net weet te vinden. Een doelpunt met een inktzwarte rand. De afzender is niemand minder dan Ronald Hamming.

Eind jaren ’90 reist menig club met knikkende knieën richting De Baandert. Fortuna beschikt over een karrenvracht aan onvervalste klasbakken. Fredje Bouma. Mark van Bommel. Regillio Simons. Jurgen Dirkx. Kevin Hofland. De ploeg is een waar sterrenensemble. De kapitein op het schip? Bert van Marwijk.

De kers op de geelgroene vlaai is echter Ronald Hamming. De Drentenaar vormt het vleesgeworden eindstation van praktisch elke glansrijke aanval. De spits beschikt over een ongekend torinstinct en ontpopt zich vliegensvlug tot een goaltjesdief pur sang. Hamming en goals. Ze blijken onafscheidelijk. Een koosnaam ligt voor het oprapen. Zo geschiedde. Hammigoal is geboren.

Het team draait als een geoliede machine. Het resulteert in een weergaloze eindklassering in 1998. Het seizoen waarin zelfs Ajax eraan moet geloven. De bescheiden club verrast vriend en vijand met een 7e plaats. Een ongekende weelde voor de Limburgers. En de trefzekere spits belichaamt het succes van de club als geen ander. Hamming is niet te stoppen. De aanvaller lijkt zelfs hard op weg de magische grens van 100 doelpunten te bereiken. Bij doelpunt nummer 99 maken de supporters zich op voor een ongeëvenaard jubileumfeest.

Helaas. De teller stokt. En daarmee ook het succes van de Fortunezen. Het betekent het begin van het einde. Ronald verwisselt het diepe zuiden voor het hoge noorden. Fortuna de Holland Casino Eredivisie voor de Gouden Gids Divisie. En de club uit Sittard zou nooit meer de oude worden.

En Ronald? Die bleef doen wat die altijd al deed. Doelpunten maken.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s