11 epische Amerikanen in de Eredivisie

beasley

Amerikanen en voetbal – het is geen gouden huwelijk. 11 Amerikanen uit de Eredivisie bij elkaar zoeken is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan. Wij komen maar tot 10 en completeren de lijst met een gezellige Canadees. *

1. John O’Brien

john-o-brien

Goedlachs. Sympathiek. Vriendelijk. Het is allemaal van toepassing op de middenvelder, die zes jaar onder contract stond bij Ajax maar nooit echt doorbrak. Té vriendelijk waarschijnlijk. In het leven moet je soms een klootzak zijn, John.

2. Gregg Berhalter

berhalter

Begon als jonge knaap in de Eerste Divisie bij FC Zwolle en groeide via Sparta uit tot publiekslieveling in Leeuwarden. Na de mooie Nederlandse jaren koos Gregg het ruime sop om ook in Engeland en Duitsland een onbetwiste rots in de branding te worden.

3. Earnie Stewart

earnie-stewart

Een Amerikaan met een zachte G. Gewoon geboren in Veghel, maar wel met 101 wedstrijden voor Team USA op zijn naam. Speelde als speler nooit boven de rivieren, maar is inmiddels als technisch directeur al weer jaren in het noordwesten van het land actief.

4. Jozy Altidore

altidore

Werd door bovenstaande landgenoot naar Alkmaar gehaald. Op zoek naar revanche en eerherstel, na een teleurstellende zwerftocht door Europa. Met succes, want de bonkige spits tikte 38 doelpunten in 67 wedstrijden binnen en werd beloond met een transfer naar de Premier League. Daar stopte het succesverhaal weer.

5. DaMarcus Beasley

beasley

Hoewel hij altijd ondervoed leek te zijn, pakte DaMarcus toch zijn minute in de gouden jaren van PSV in deze eeuw. Kampioenschappen, Champions Leagues-halve finales: Beasley was erbij. Speelde daarna zelfs nog voor Manchester City, maar dat was voor een puissant rijke sjeik die club een kapitaalinjectie gaf.

6. Charles Kazlauskas

charles-kazlauskas

Mooie naam, mooie speler ook. Doorbreken bij NEC lukte de rechtsback nooit, waarna hij jaren met plezier in de marge van het betaald voetbal vertoefde in Oss en Helmond. Het leverde hem een bewonderenswaardige statistiek op: Charles is de buitenlander met de meest gespeelde minuten in de Eerste Divisie. Inmiddels maakt hij zijn minuten nog steeds in Nederland, maar dan bij JVC Cuijk in de Topklasse Zondag.

7. Michael Bradley

bradley

Kwam binnen als zoontje van de bondscoach van Amerika, maar bleek daadwerkelijk iets in zijn mars te hebben. Na 3 seizoenen Heerenveen (en maar liefst 15 goals in zijn laatste jaar) volgde nog een rijtje prachtige clubs, zoals Borussia Mönchengladbach, Aston Villa en AS Roma. Speelt inmiddels gezellig met Jozy samen in Toronto.

8. Cory Gibbs

gibbs

Cory kon vast voetballen, maar zal voor altijd herinnerd worden als een van de vele miskopen van Feyenoord in het vorige decennium. Het grote euvel: blessureleed.

9. Aron Jóhannsson

aron-johansson

De IJslandse Amerikaan, ook al van AZ. Heeft na de EK-successen van zijn geboorteland wellicht spijt van zijn keuze om voor Team USA uit te komen, maar als Aron volgend jaar op het WK doelpunten maakt, hoor je niemand meer. Een van de vele slimme aankopen van de Alkmaarders, die na een miljoenentransfer inmiddels zijn brood in Bremen verdient.

10. Oguchi Onyewu

onyewu

Tien punten voor de voetbalkenner die weet voor welke club in welk seizoen Oguchi in actie kwam. Het antwoord: FC Twente, dat hem in 2011 een half jaar leende van AC Milaan. Met weinig succes, zoals de Amerikaan in Europa – ondanks werkgevers als Newcastle United, Sporting Lissabon en Malaga CF – eigenlijk alleen bij Standaard Luik echt potten wist te breken.

11. Atiba Hutchinson

atiba

De bonus-Canadees. Speelt overal, waar hij ook onder contract staat. Zo ook in Eindhoven. Prijzen winnen was er in zijn jaren bij PSV niet bij, maar Atiba had gelukkig al een dozijn Deense titels op zijn naam staan. Ook in de Turkse top gaat het de vriendelijke middenvelder tegenwoordig voor de wind. Nu nog een keer een mondiaal eindtoernooi halen met zijn vaderland en de klinkende carrière is compleet.

* Bij Fortuna Sittard speelde een aantal jaar geleden nog ene Dion Watson. De Eredivisie wist de beste man echter nooit te behalen.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s