11 legendarische Topshotlinies uit seizoen 95/96 (deel 3)

Topshots
De bezetting van de velden in de PTT Telecompetitie is in seizoen 1995/1996 sterker dan ooit. Croky speelt hier handig op in door voetbalplaatjes en flippo’s te combineren; het fenomeen Topshots is geboren. De concurrentie is moordend, want slechts elf spelers per team vinden zichzelf terug op een schijfje. Croky beslist en kiest keihard voor deze linies, de B-garnituur teleurgesteld achterlatend. Na deel 1 en deel 2, nu deel 3.

1. Het middenveld van Vitesse
Middenveld Vitesse

Carlos, Edwin en Martin. Het grijze-muisgehalte is hoog op het middenveld van Vitesse. Gorter, papa van Donny, bouwt af in Arnhem. Laamers toont geen fratsen en scoort dat seizoen slechts 1 doelpunt. De enige epische voetballer is Carlos van Wanrooy.

2. De goalgetters van NACAanval NAC

Dit zijn een stel klassespelers bij elkaar. Lokhoff, bijgenaamd Tony Sixpack, groeit uit tot Mr. NAC. Arnold maakt 16 goals en wordt 3e op de topscorerslijst. Abdellaoui dartelt in de jaren ’90 over de Nederlandse velden, en in de jaren ’00 door de rechtbank.

3. De verdediging van GroningenAchterhoede Groningen

Hoeveel kinderen krijgen heden ten dage een voornaam zoals de epische Groningse verdediging in ’95? In 2015 blijken er Twee Roëls, drie Erwins, vier keer Joop en geen Warry’s geboren te zijn in Nederland. Vast vernoemd naar de defensie van het team dat nipt in het linkerrijtje eindigde.

4. De topscorers van Willem IIAanval Willem II

John, Jack en Earnest scoren samen liefst 23 keer en de Tricolores eindigen op plaats 12. Maar misschien een grotere prestatie: Ze zorgen ervoor dat Jatto Ceesay niet op een Topshot verschijnt.

5. De kilometervreters op het middenveld van FC UtrechtMiddenveld Utrecht

Drie vergeten voetballers uit een vergeten seizoen. Utrecht eindigt op de 15e plaats en wint slechts zes maal. De Wikipedia-pagina’s van deze middenvelders blijven angstvallig leeg. Dan zien we liever wolf in schaapskleren Jean-Paul de Jong.

6. De voorhoede van FC Twente
Aanval Twente

Het loopt dun in de broek bij de verdediging van de tegenstander als deze mannen het veld oplopen. Zou je denken. Deze mannen scoren samen slechts 7 keer dit seizoen. Middenvelders Bosvelt en Bruggink nemen de honneurs waar op het scorebord, evenals Juul Ellerman. Een pijnlijke misser van Croky.

7. Het slot op de deur van VitesseAchterhoede Vitesse

Mister Vitesse en Mister Vitesse II naast elkaar in de defensie. Dat levert een 5e plaats op met 44 tegendoelpunten. Abe Knoop keept 13 competitiewedstrijden, zijn hoogste aantal in jaren. De rest van het seizoen was Raymond van der Gouw gewoon het slot op de deur.

8. De doelpuntenproductie van Feyenoord
Aanval Feyenoord

Het zijn dreadlocks die de klok slaan met Henke en Regi in Rotterdam. Gio is verrassend genoeg op rechtsbuiten gezet door Croky. De bankzitters zijn echter nog epischer: Henk Vos, Mike Obiku, Gaston Taument en Gláucio.

9. De achterhoede van Fortuna SittardAchterhoede Fortuna Sittard

Het vlot niet met Fortuna, ondanks de aanwezigheid van Killer Queen Urvin Lee op rechts en Alliteratieheld Robert Roest in het centrum. De Limburgse club wint maar 6 keer en eindigt 13e. Misschien komt door de grote onbekende Dominiek Vergoossen.

10. Het middenrif van PSVMiddenveld PSV

Wim Jonk zet de lijnen uit, Phillip Cocu loopt de gaten dicht en geluksvogel Marciano Vink staat op de juiste plaats. Dit is een middenveld om van te watertanden. En op de bank? Boudewijn Zenden, Björn van der Doelen en Tommie van der Leegte. Poeh.

11. De verdediging van AjaxAchterhoede Ajax

Hallelujah, Amsterdam. Hiermee haal je de finale van Champions League en krijg je maar 24 tegendoelpunten in de Eredivisie.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s