Faustino Asprilla – De Octopus

faustino_asprilla_-_parma_ac_1992-93-1

Veel weet ik niet over Colombia, maar twee zaken dingen zijn mijns inziens onlosmakelijk verbonden met het Zuid-Amerikaanse land: voetbal en drugsgeweld. Waar we nu mogen genieten van prima voetballers, denk daarbij aan een James Rodriguez of Jackson Martinez, én een stabieler politiek klimaat, ga ik graag terug naar woelige jaren negentig: de hoogtijdagen van het Colombiaanse voetbal. En dan kunnen we natuurlijk niet om bad boy for life Faustino Asprilla heen.

Menig Colombiaan denkt met weemoed terug aan de Golden Age met iconische spelers als krullenbol Carlos Valderama, René ‘Scorpion Kick’ Higuita en de beweeglijke aanvaller Faustino Asprilla. Tijdens de wereldkampioenschappen van 1994 en 1998 wist de Colombiaanse equipe te verrassen met spectaculair samba-voetbal. Faustino stichtte daarbij veel gevaar met zijn flegmatieke aanvalsspel, lange afstandsschoten en vliegensvlugge dribbels. De problemen uit het door geweld verscheurde thuisland waren echter nooit ver weg, getuige de laffe moord op verdediger Andrés Escobar, vlak na het WK in de VS.

Asprilla was reeds in het veilige Parma neergestreken, waar hij vrij snel uitgroeide tot publiekslieveling. Hier vormde de Zuid-Amerikaan met spelers als Gianluigi Buffon, Gianfranco Zola, Fernando Couto, Filippo Inzaghi en Hristo Stoichkov het startschot voor de legendarische ‘Parmalat’-generatie. Enkele jaren later, en twee Uefa-cups rijker, koos Faustino het ruime sop en nam de oversteek naar Engeland. Ook in Geordieland verging het de Colombiaan goed. Samen met Newcastle-mammoet Alan Shearer wist de Colombiaan het Noord-Engelse publiek veelvuldig in vervoering te brengen. Wederom was de rappe buitenspeler onderdeel van een iconische gouden generatie. Toeval? Joost mag het weten.

Golden Boy Faustino wist na zijn vertrek bij The Magpies, op een avontuur bij Fluminense na, weinig potten meer te breken. Het bloed kroop waar het niet gaan kan. ‘Tino’ kon klaarblijkelijk, eenmaal terug in Colombia, zijn verworven rijkdom niet onder stoelen of banken schuiven. En dat trekt natuurlijk verkeerde types aan. Het zondagskind belandde in korte tijd drie maal achter de tralies voor achtereenvolgens openbaar dronkenschap, mishandeling en wapenbezit. Als klap op de vuurpijl werden Faustino en familie in zijn geboortestad Tuluá het slachtoffer van een gewapende overval. Een aflevering van Narcos is er niets bij.

Faustino, in Colombia gekscherend ‘De Octopus’ genoemd vanwege zijn vermeende vraatzucht, kreeg tevens een aanbieding om als pornoacteur te werken en hij gaf acte de presènce in verschillende Colombiaanse reality-shows. We kunnen inmiddels wel stellen dat De Octopus als een God in Frankrijk leeft. Tijd heeft Faustino genoeg, plezier des te meer. Zo deinst de voormalig aanvaller er bijvoorbeeld niet voor terug om zijn paard te leren voetballen. Verkleed als een dinosaurus welteverstaan.

Boven alles is Faustino Hernán Asprilla Hinestroza een gewiekst zakenman. Met als belangrijkste wapenfeit een eigen condoomlijn, met kapotjes in allerhande geuren en smaken.

Faustino Asprilla, misschien wel de meest Colombiaanse Colombiaan ooit.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s