Daniel Majstorović – Mes tussen de tanden

daniel-majstorovic

De transfermarkt. Het komen en gaan van spelers. Broodvoetballers wisselen van clubs waar ze meer geld kunnen verdienen. Vele namen passeren de revue. Als liefhebber vergeet je ze, talloze spelers maken geen indruk. Anderen niet. Die staan in je geheugen gegrift, hebben in nog geen 2 seizoenen een onuitwisbare indruk gemaakt. Zoals Daniel Majstorović.

De verdediger strijkt in 2004 neer in Enschede, na zijn eerste profwedstrijden in thuisland Zweden te hebben gespeeld. Per direct is hij basisspeler bij FC Twente, en dat hebben de tegenstanders geweten ook. Daniel speelt zijn wedstrijden met het mes tussen de tanden. Het scherpst van de snede. Hij zoekt de grens op, maar gaat er nog liever iets overheen. De grasmat is een vechtsportzaal, de tegenstander moet neergaan en de duels moet gewonnen worden.

Die instelling zit in de Zweed zijn bloed. Het opgefokte zit erin en het moet eruit. Niet zoals Jasper Cillessen, die geforceerd probeert een opstootje te veroorzaken. Nee, niks van dat. Daniel brengt vuur op het veld, in de wedstrijd, in de het stadion en de supporters lopen met hem weg. Zij hebben door dat ze met een grotere bikkel te maken hebben na jarenlang op Spira Grujic, Patrick Pothuizen, Rahim Ouedraogo en Jeroen Heubach vertrouwd te hebben.

Wat een prachtig huwelijk zou moeten zijn, mondt uit in een deceptie. Na eerder twee bloederige elleboogstoten aan het adres van Martin Drent te hebben uitgedeeld, is de maat vol na ruzie met Blaise N’Kufo op de training. Zijn sterkte wordt zijn valkuil en hij vertrekt via de achterdeur naar andere oorden. In Basel, Athene en Glasgow voetbalt hij verder en leert de lokale talen; hij spreekt er inmiddels acht.

Een uitdeler kan ook incasseren. Dat blijkt, als hij na een duel zijn wang breekt tijdens een wedstrijd voor Celtic. Zoveel is er nodig om hem van het veld te krijgen. De verbeten kop van Daniel Majstorović kun je beschadigen, maar de herinnering aan de genadeloze voetballer gaat niet verloren.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s