Andreas Köpke – Uitvinder keepersdefinitie Schwalbe (volgens Hans)

andreas_kopke

Lang voordat mannen als Martin Pieckenhagen en Martin Hansen de weg naar de Nederlandse competitie wisten te vinden, speelde er al een Duitse Torwart een belangrijke rol in mijn leven. Zijn naam is Andreas Köpke. Een klein onderzoekje leert mij dat Andreas van 1962 is. Slechts een jaar jonger dan mijn beide ouders. Andreas zit qua leeftijd ook niet ver bij mijn voormalige keeperstrainer Hans vandaan, al is dat een gokje. Verder rekenen leert mij dat Andreas leeftijdstechnisch mijn vader had kunnen zijn. Hij had dat natuurlijk terecht ontkend. Mijn beperkte keeperskwaliteiten nog buiten beschouwing latend.

Keeperstrainer Hans beschouwde die wekelijks wel. Hij joeg mij in mijn vroege tienerjaren wekelijks mijn zwakke hoek in (links), stiftte net zolang lage boogballen totdat ik die voor de stuit pakte, prikte de bal eindeloos vanaf de zijkant in het vijf-meter-gebied totdat ik de bal wegplukte boven het hoofd van de meespringende gelegenheidspitsende collega-keeper. Het was bij tijd en wijle guur op Sportpark De Nevelhorst. We trainden altijd. Oefening baart immers kunst. In mijn geval waren dat geen museumstukken.

Soms hoefden we niet (alleen) de zwakke hoek in, voor de stuit te zijn of een andere keeper omver te springen. Keeperstrainer Hans schoot soms gewoon. Hij had het wonderbaarlijke talent om bijna alle ballen pakbaar op het doel af te vuren. Er zaten voor keepers heerlijke schoten tussen. Zo’n bal kwam van een meter of 17. Stiekem was je al net te ver voor de goal gaan staan. Dreigde Hans’ schot over je heen te komen? Geen paniek. Dan konden zelfs de allerhouterigsten zo’n Derbystar met een uiterste krachtinspanning en gevoel voor drama over de lat tippen. Nog voordat je na zo’n actie de grond raakte, klonk het: ‘Hé Köpke, pak die bal gewoon!’. Andreas Köpke was een begrip op Sportpark De Nevelhorst. De Duitser was volgens keeperstrainer Hans hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de keepersdefinitie van de Schwalbe: op een theatrale manier onnodig gaan liggen.

Andreas Köpke is geboren in Kiel, een havenstad in Duitsland net boven Hamburg. Hij begon bij de ‘Ooievaren’ van Holstein Kiel en debuteerde in 1986 voor Nürnberg in de Duitse Bundesliga. Hij blijft er tot de Nürnberger degraderen. In die tijd draagt hij het Trikot van de Deutsche Nationalmannschaft. Op het EK in 1996 speelt hij zich in de kijker. Even lijkt het er dan op dat hij een droomtransfer maakt. FC Barcelona toont interesse in Köpke. De deal ketst af. Barcelona gaat met de Portugese guardameta Viktor Baia in zee. Andreas Köpke ziet zijn dromen van de absolute top vanaf dan vervliegen bij Olympique Marseille. Op zijn erelijst prijkt op dat moment gelukkig al wel de prijs voor de beste doelman op het EK van 1996.

Het schijnt dat Andreas Köpke tegenwoordig de keepers van de Duitse nationale ploeg traint. Zou een training van Andreas raakvlakken hebben met die van keeperstrainer Hans? Hoe reageert Andreas als zijn doelmannen te theatraal naar een bal duiken? Wie is eigenlijk de Andreas Köpke van deze tijd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s