Leonardo – De koning van de ginga

leonardo

De ginga. Ik had er nimmer van gehoord. Een documentaire tijdens een tienuurdurende intercontinentale vlucht maakte daar voorgoed een einde aan. Brazilië dankt menig voetbalsucces aan deze frivole speelstijl. Een voetbalvisie die enkel is gestoeld op pure intuïtie. De heilig verklaarde spelopvatting vormt het podium voor de individuele actie. Ook wanneer voetballers op jonge leeftijd de grote plas overstaken verloochenden ze nimmer hun diepgewortelde voetbalidentiteit. Een speler die dit als geen ander kan beamen? Leonardo.

Leonardo Vitor Santiago. Een schobbejak die het verhaal belichaamt van de ultieme jongensdroom. De balvirtuoos groeit op in de krochten van Rio de Janeiro. Een leven dat wordt gedomineerd door de gruwelen van een uitzichtloze favela. Drugs. Geweld. Criminaliteit. De sloppenwijken bieden geen soelaas voor Leonardo. De laatste strohalm? Een glansrijke voetbalcarrière. En zo geschiedde.

Een onschuldig partijtje voetbal betekent de absolute ommekeer voor de watervlugge aanvaller. Leonardo maakt indruk en speelt zich in de kijker bij niemand minder dan Jos de Putter. De documentairemaker pur sang gunt de pupil een glansrol in zijn film. Het prille levensverhaal van de jonge voetballer staat centraal. Het vormt de springplank tot succes.

De documentaire maakt diepe indruk. Het toekomstloze bestaan. De diepgekoesterde voetbaldroom. De dribbelkwaliteiten van de lichtvoetige baltovenaar. Ze spreken boekdelen. Leonardo weet hiermee zelfs de aandacht te trekken van die club uit Rotterdam. Feyenoord ziet zijn kans schoon en gaat succesvol met de twaalfjarige buitenspeler aan de haal.

Leonardo ontpopt zich tot een ware balvirtuoos. Een voetballer waar je voor het naar stadion komt. Een speler die je doet smachten naar meer. Een dribbelaar van het zuiverste karaat. Altijd driftig opzoek naar die individuele actie. Slalommend door verdedigingslinies met als een enige leidraad zijn pure voetbalinstinct. De houterige verdedigers hebben hun handen vol aan de pijlsnelle onberekenbare aanvaller.

Die onberekenbaarheid blijkt ook meteen zijn valkuil. Leonardo is een lastige jongen. Een grillige speler die zich niet zelden van zijn slechtste kan laat zien. Het bloed onder je nagels vandaan halen. De puberale aanvaller maakte er een sport van. De temperamentvolle aanvaller lag logischerwijs regelmatig overhoop met trainers en medespelers.

Bewondering en verwondering. Het zijn twee begrippen die onlosmakelijk aan hem verbonden zijn. Bij mij is het de bewondering die voor altijd is gebleven. Het ontzag wat is ontstaan na zijn magistrale debuut. Een individuele actie die tot op de dag van vandaag op mijn netvlies staat gebrand. De zeventienjarige nieuweling levert in zijn openingswedstrijd een onnavolgbare assist af. Een duizelingwekkende voorzet achter het standbeen belandt voor de voeten van Gyan. De bal verdwijnt tot ieders vreugde in de goal. Een memorabele actie. Een actie waarin alles samenkomt. Beheersing. Durf. Behendigheid. Creativiteit. Flair.

En niet te vergeten. Een magisch vleugje ginga.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s