De 11 meest legendarische tandems op het middenveld

Bommel

In de Hollandse School is de 4-3-3-opstelling heilig, maar elders in de wereld wordt veel vaker geopteerd voor de 4-4-2-variant. Onmisbaar in deze speelwijze: een ijzeren tandem op het middenveld. Dit zijn de meest legendarische centrale koppels uit onze voetbalgeschiedenis.

1. Mark van Bommel – Johann Vogel

Johann-Vogel

Twee uitersten. De kalme Zwitser als stille kracht, de lichtgeraakte Limburger als praatgrage aanvoerder. Verenigd op het middenveld van PSV goed voor kampioenschap na kampioenschap.

2. Roy Keane – Paul Scholes

Paul-Scholes

Ook hier doemt de tegenstelling tussen agressie en rust weer op. Beckham had een mooie trap, Giggs had netjes het kalk aan de schoenen en Van Nistelrooy scoorde erop los, maar het fundament lag op Old Trafford op het middenveld, alwaar een charismatische Ier en een rossige Brit – een van de beste spelers in de Premier League ooit – de lijnen uitzetten.

3. Emmanuel Petit – Patrick Vieira

Veiira

De machtige paardenstaart van Emmanuel en de slungelige ledematen van Patrick bleken in elkaar te passen als yin en yang. Een lust voor het oog, niet minder dan dat. Het hoogtepunt van ieder Premier League seizoen? De confrontatie tussen duo 2 en 3: erop klappen op het allerhoogste niveau.

4. Stig Töfting – Thomas Gravesen

Stig-Tofting

Twee bruuske gedrongen beesten, die tezamen het beste Deense middenveld aller tijden vormen. Gravesen als koninklijke stofzuiger, Töfting als dartelende driftkikker ervoor.

5. Theo Janssen – Nicky Hofs

Theo-Janssen

Waar Theo ging, ging Nicky en vice versa. Het Arnhemse duo stond in de praktijk niet eens zo vaak samen op het veld, maar áls ze samen speelden, ontstond er magie.

6. Claude Makelele – Zinedine Zidane

Zinedine-Zidane

Zinedine staat te boek als beste Franse speler aller tijden, maar waar was hij geweest zonder Claude? De van oorsprong Congolese middenvelder bekwaamde zich in het uitschakelen van mogelijke opponenten van zijn nummer tien, die daardoor naar hartenlust de trukendoos uit de kast kon halen. De Champions League-overwinning met Real Madrid in 2002 vormde de kroon op het samenspel (nadat ze eerder al een Europese en een wereldtitel aan de gezamenlijke prijzenkast mochten toevoegen).

7. Carsten Ramelow – Michael Ballack

Ballack

In diezelfde finale van het kampioenenbal was Bayer Leverkusen de verrassende tegenstander van de Koninklijke. De Pillenploeg was gezegend met een gouden generatie, maar leunde vooral op de onvermoeibare tanks centraal op het middenveld. Voor even was de Duitse club meer dan een figurerende subtopper.

8. Arno Doomernik – Eric van der Luer

VanderLuer

Het Roda van de jaren ’90. Een tweede plek, bekeroverwinningen, leuk voetbal. Aan de basis van het succes: een unieke, maar innige relatie tussen een lompe Brabander en een fluwelen Limburger. Arno en Eric. Nooit meer zou het zo’n feest zijn in Kirchroa als in de laatste jaren op Kaalheide. Weemoed.

9. Matías Almeyda – Juan Sebastián Verón

Veron

Het onmogelijke gebeurde in 2000: Lazio Roma werd voor de tweede keer in de historie kampioen van de Serie A. De selectie van Sven Göran Eriksson kende dan ook louter klasbakken. Van Alessandro Nesta tot Alen Boksic en van Marcelo Salas tot Pavel Nedved. En hoewel ook Diego Simeone op het middenveld rondliep, wisten vooral Matías Almeyda en Juan Sebastián Verón elkaar feilloos te vinden – net als in het Argentijnse elftal. Lange manen versus een kale knikker. Doorzettingsvermogen tegenover techniek. Tackelen en dribbelen. Puur genot voor de supporters van de Aquilotti, die het sinds het vertrek van de Argentijnse tandem met een incidentele plek in de subtop moeten doen.

10. Robert Prosinecki – Zvonimir Boban

Boban

Speelden ze eigenlijk ooit écht met zijn tweeën centraal op het middenveld? Meestal waren ze omringd met nog een stuk of twee, drie Kroaten die de middencirkel bevolkten. Maar wat zou het? Zvonimir en Robert zijn voor altijd aan elkaar verbonden. In de eerste jaren na de onafhankelijkheid van hun land zetten ze gezamenlijk (en met een beetje hulp van Davor Suker) Kroatië op de wereldkaart. Een derde plek op het WK in 1998 – die pakt niemand ze meer af.

11. Sunday Oliseh – Jay-Jay Okocha

Okocha

Op datzelfde WK in Frankrijk stal nog een ploeg de harten van het publiek: Nigeria. Vooral het centrale duo Oliseh – Okocha kreeg de neutrale toeschouwer op de planken. De tackles en verwoestende langeafstandsschoten van Sunday werden gecombineerd met de creativiteit en hallucinerende dribbels van Jay-Jay. Goud waard.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s