11 Afrikaanse aanvalsleiders in de Eredivisie

obikuEen voortrekkersrol in de aanval? Laat dat maar aan Afrikanen over. Eerder kwamen we hier Glen Salmon, Ali El Khattabi en Garba Lawal al tegen. Er zijn er meer. In alle windstreken van het Afrikaanse continent loopt voetbaltalent rond. Hier 11 tropische verrassingen die de Eredivisie opfleurden.

1. Mike Obiku – Nigeria

Publiekslieveling van Feyenoord midden jaren ’90. Zijn handelsmerk? Na een doelpunt, zijn shirt uitdoen en als een dolle naar het publiek rennen. Leuk feitje: zijn bijnamen zijn Black Diamond & King of the Gas Station. Daar kun je mee aankomen in Nigeria.

2. Bernard Tchoutang – Kameroen

Deze voormalig Roda JC spits speelde liefst 30 interlands voor Kameroen. Na zijn tijd in Nederland begon zijn zwerftocht over de voetbalvelden van Oekraïne, Denemarken, Maleisië, Israël en Albanië. Daarna ontspoorde hij: volgens Wikipedia werd Tchoutang in 2012 in Parijs gearresteerd als brein achter gewapende overvallen. Brommen is wat hem rest.

3. Jacob Mulenga – Zambia

Jacob_Mulenga

Utrecht spits die meer dan 1 op 3 liep. Cijfers waar je trots op mag zijn. Maatje Nana Asare droeg de aanvoerdersband, Jacob maakte de goals. Is de club niet vergeten, bleek uit een donatie aan de fans dit jaar.

4. Saidi Ntibazonkiza – Burundi

Deze recalcitrante oud-NEC’er wilde salarisverhoging en speelde hoog spel: zijn werkweigering leidde uiteindelijk tot een boete. En dat terwijl hij als asielzoeker aan kwam waaien in Nijmegen. Na Cracovia Kraków en Akhisar Belediyespor en Caen, beëindigde de Burundees zijn carrière in Kazachstan.

5. Benni McCarthy – Zuid-Afrika

Benni McCarthy

Veruit de meest succesvolle voetballer in deze lijst. De goedlachse Ajacied pakte in 2 seizoenen 3 prijzen in Amsterdam. Bij Porto greep hij vervolgens de Champions League en groeide hij uit tot Bafana-Bafana’s topscorer aller tijden met 32 doelpunten.

7. Zico Tumba – Democratische Republiek Congo

Deze aanvaller van De Graafschap en NEC staat ook wel bekend als verlosser uit Kinshasa. Stak eens zijn middelvinger op naar een ‘supporter’. Toch groeide hij uit tot cultheld in Gelderland, ondanks dat hij zelf helemaal klaar was met de voetballerij: “Profvoetbal is slecht. De mensen die erin rondlopen zijn niet eerlijk en er is geen respect. Het draait alleen maar om geld.” Aldus Zico in de Gelderlander.

6. Tarik Sektioui – Marokko
Tarik Sektioui

Net als Benni speelde Tarik bij FC Porto, waar hij Co Adriaanse volgde. Eerder maakte hij furore op de Nederlandse velden, bij AZ. Nog eerder werd hij gescout door Barcelona. Versleet uiteindelijk liefst 9 clubs, voordat hij zijn voetbalschoenen in 2011 aan de wilgen hing.

8. Edrissa Sonko – Gambia

Zes seizoenen bleef Mr Sunshine in Kerkrade, waar hij 20 doelpunten maakte. Geen denderende cijfers voor een aanvaller. Scoort tegenwoordig zijn punten in Dubai, en op Instagram.

9. Matthew Amoah – Ghanaamoah

De mooiste oortjes uit de Eredivisie aller tijden. Matthew had ze, en liet ze zien in Arnhem, Sittard, Breda, Heerenveen en Almelo. Maakte bovendien meer dan 100 treffers in de Eredivisie: lang niet slecht.

10. Sekou Cissé – Kameroen

Beschimpt in Voetbal Insite, maar zoals het een echte voetballer betaamt, liet hij zijn voeten spreken. Die voeten brachten hem via Roda JC en Feyenoord naar Genk en Sochaux.

11. Somalia – Brazilië

Een Braziliaan met als voetbalnaam een Afrikaans land reken ik goed. Wanderson de Paula Sabino maakte naam en faam in Rotterdam, waar hij in het shirt van Feyenoord een beslissende goal in de Champions League maakte.

Tekst: Dirk van den Heuvel

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s