11 Afrikaanse aanvalsleiders in de Eredivisie

obikuEen voortrekkersrol in de aanval kun je wel aan Afrikanen overlaten. Eerder kwamen we hier Glen Salmon, Ali El Khattabi en Garba Lawal al tegen. Er zijn er meer. Uit alle windstreken van het Afrikaanse continent blijkt voetbaltalent rond te lopen. Hier 11 tropische verrassingen die de Eredivisie opfleurden.

1. Mike Obiku (Nigeria)

Publiekslieveling van Feyenoord midden jaren ’90. Zijn handelsmerk? Na een doelpunt, zijn shirt uitdoen en naar het publiek rennen. In zijn vreugdedans gooide hij zijn shirt eens het publiek in. Daarnaast heeft hij bijnamen als Black Diamond & King of the Gas Station. Daar kun je mee aankomen in Nigeria.

2. Bernard Tchoutang (Kameroen)

Voormalig Roda JC spits die liefst 30 interlands voor Kameroen speelde. Na zijn tijd in Nederland begon zijn zwerftocht over de voetbalvelden van Oekraïne, Denemarken, Maleisië, Israël en Albanië, om vervolgens helemaal te ontsporen: volgens Wikipedia werd Tchoutang in 2012 in Parijs gearresteerd als brein achter gewapende overvallen. Brommen is wat hem rest.

3. Jacob Mulenga (Zambia)

Jacob_Mulenga

Utrecht spits die meer dan 1 op 3 liep. Cijfers waar je trots op mag zijn. Maatje Nana Asare droeg de aanvoerdersband, Jacob maakte de goals. Is de club niet vergeten, bleek uit een donatie aan de fans dit jaar.

4. Saidi Ntibazonkiza (Burundi)

Deze recalcitrante oud-NEC’er zinspeelde op salarisverhoging en speelde hoog spel: zijn werkweigering leidde uiteindelijk tot een boete. En dat terwijl hij als asielzoeker aan kwam waaien in Nijmegen. Via Cracovia Kraków en Akhisar Belediyespor speelt de Burundees nu bij Caen in Frankrijk.

5. Benni McCarthy (Zuid-Afrika)

Benni McCarthy

Veruit de meest succesvolle voetballer in deze lijst. De goedlachse Ajacied pakte in twee seizoenen drie prijzen in Amsterdam. Bij Porto greep hij vervolgens de Champions League en groeide hij uit tot Bafana-Bafana’s topscorer aller tijden met 32 doelpunten.

7. Zico Tumba (Democratische Republiek Congo)

Aanvaller van De Graafschap en NEC ten tijde van de eeuwwisseling. Stak eens zijn middelvinger op naar een ‘supporter’. Toch groeide uit tot cultheld in Gelderland, maar was zelf helemaal klaar met de voetballerij: “Profvoetbal is slecht. De mensen die erin rondlopen zijn niet eerlijk en er is geen respect. Het draait alleen maar om geld.” Was getekend, Zico in de Gelderlander.

6. Tarik Sektioui (Marokko)
Tarik Sektioui

Ook Tarik speelde bij FC Porto, waar hij met Co Adriaanse meeging. Eerder maakte hij furore op de Nederlandse velden, bij AZ. Nog eerder werd hij gescout door Barcelona. Versleet uiteindelijk liefst 9 clubs, voordat hij zijn voetbalschoenen in 2011 aan de wilgen hing.

8. Edrissa Sonko (Gambia)

Zes seizoenen bleef ‘Mr Sunshine’ in Kerkrade, waar hij 20 doelpunten maakte. Geen denderende cijfers voor een aanvaller. Scoort tegenwoordig zijn punten in Dubai, en op Instagram.

9. Matthew Amoah (Ghana)amoah

De mooiste oortjes uit de Eredivisie aller tijden. Matthew had ze, en liet ze zien in Arnhem, Sittard, Breda, Heerenveen en Almelo. Maakte bovendien meer dan 100 treffers in de Eredivisie: lang niet slecht.

10. Sekou Cissé (Kameroen)

Beschimpt in Voetbal Insite, maar zoals het een echte voetballer betaamt, liet hij zijn voeten spreken. Die voeten brachten hem via Roda JC en Feyenoord naar Genk en Sochaux.

11. Somalia (Brazilië)

Een Braziliaan met als voetbalnaam een Afrikaans land reken ik goed. Wanderson de Paula Sabino maakte naam en faam in Rotterdam, waar hij in het shirt van Feyenoord een beslissende goal in de Champions League maakte.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s