Maniche – De laatste opportunist

Maniche

Het EK zit er weer op en het bevatte evenveel hoogtepunten als een jaar celibaat leven. Dood aan de romantiek, lang leven de tactiek! Met weemoed verlang ik terug naar een tijd die ik eigenlijk nooit gekend heb; een tijd waarin voetbal nog gelijkstond aan schoonheid en niet gecorrumpeerd was door grootheidswaan.

Voetballen deed je voor de leuk en geld verdiende je daarnaast met je eigen sport- of tabakszaak. Meer realistischer herinneringen zijn, voor iemand geboren in de jaren ’80, die aan het WK van ’98 en het EK van 2000, toen het Nederlands elftal de bal nog naar voren speelde en het spel een hoge dosis opportunisme bevatte. Langzaamaan moet ik mee met de tijd en merk ik dat de hang naar en romantiek van aanvallend voetbal stilletjes aan plaatsmaakt voor begrip voor het catenaccio en de tactische steekspellen.

Welgeteld twee wedstrijden heb ik dit EK in hun volledigheid gezien. Een daarvan was de halve finale tussen Duitsland en Frankrijk, een wedstrijd die mij enigszins kon bekoren wegens het onfortuinlijke Duitsland  en de goals van Griezmann. De tweede wedstrijd die ik zag was de finale tussen Portugal en Frankrijk, waar het hoogtepunt zich niet op het tv-scherm afspeelde maar daarbuiten, waar een dubbele regenboog ontstond halverwege de tweede helft.

IMG-20160710-WA0007

Wanneer een land Europees Kampioen kan worden met zo weinig overwinningen in reguliere speeltijd, dan weet je dat het einde nabij is. En terwijl de Portugezen mij anno 2016 een nieuw EK-trauma bezorgen, gaan mijn gedachten plots terug naar het Europees Kampioenschap van 2004. Ook toen bezorgden de Portugezen mij een trauma. Vooral één Portugees in het bijzonder: Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro, beter bekend als Maniche.

Nederland voetbalde al niet heel erg sterk meer sinds het EK van 2000, maar wist zich goddank toch te kwalificeren door Schotland in een tweeluik te verslaan: de heenwedstrijd werd nog met 1-0 verloren, waarna Oranje zich herstelde en Schotland met 6-0 versloeg. Vooral die 6-0 overwinning bleef mij lang achtervolgen, met name door het niet live zien ervan. Ik probeerde in die avond namelijk een meisje te versieren door haar te vergezellen naar een concert van Beyoncé. Niets ten nadele van Beyoncé: zij gaf netjes de tussenstanden door aan de mannelijke aanwezigen in de zaal, gevolgd door een steeds minder overtuigend gejuich naarmate de score opliep. De grootste frustratie zat hem in feit dat ik die avond niet eens beloond zag worden met een eerste honkslag. Het zou nooit wat worden, maar dat terzijde.

Waar na afloop van het EK vooral gesproken werd over de onbegrijpelijke wisselpraktijken van Dick Advocaat, werd mijn EK-droom aan flarden geschoten na een kort en snel genomen corner, door een man met een dun haarbandje. Hij scoorde eigenlijk niet eens zo vaak, maar het was zijn geweldige rechterbeen dat ballen in de kruising joeg en ons Oranje tweemaal naar huis stuurde.

Ironisch genoeg, was het Portugal dat in 2004 in eigen land behoorlijk mooi voetbal op de mat legde, met spelers als Figo, Deco, Rui Costa en een piepjonge Ronaldo. Toen verdiende het wél de cup mee naar huis te nemen. Helaas werd het EK gewonnen met het anti-voetbal van Herr Otto’s Griekenland en een groot aantal één-nul’s. Misschien dat Maniche en Portugal dat jaar leerden dat het niet langer om mooi voetbal ging, maar om winnen. Terwijl Maniche over steeds meer Europese velden zwierf, zou zijn rechterbeen steeds minder vaak de kruising vinden. Vele ontbonden contracten later, stierf zijn carrière in 2012 een stille dood.

Verandering houd je niet tegen en er valt op een vreemde manier ook te genieten van 90 minuten tactisch schouwspel, maar steeds vaker verlang ik met weemoed terug naar het Portugal dat door Maniche in 2004 bij de hand werd genomen tegen Nederland. Die corner van Ronaldo, die korte aanname en dan dat vlammende schot dat binnenkant paal in de kruising vliegt. Opportunisme bestond nog en het manifesteerde zich in de vorm van Maniche. Daarna zou voetbal nooit meer hetzelfde zijn.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s