Edwin Zoetebier – Coltrui en bloempotkapsel

edwin-zoetebier

Van veel spelers herinner ik mij wel iets. Een geniale actie, het unieke juichen of die ene blunder. Een overstapje, woede-uitbarsting of misser. Maar er zijn ook veel grijze muizen op de Hollandse voetbalvelden te vinden – spelers waar de saaiheid van afdruipt. Types die meedoen belangrijker lijken te vinden dan winnen. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Degene die er op dat vlak voor mij uitspringt? Edwin Zoetebier.

Ik herinner me slechts 2 eigenschappen van de voormalig doelman. Zijn ondershirt en zijn kapsel. Van iemand met zo’n schitterende naam mag je meer verwachten. Wat heeft Edwin al die jaren uitgespookt, behalve zonder gêne coltruien onder zijn keepersshirt dragen en bloempotten naar de kapper meenemen?

Tijd voor onderzoek. Wikipedia biedt soelaas voor de harde feiten. Eduard Andreas Dominicus Hendricus Jozef Zoetebier komt uit Purmerend, speelt ruim 200 wedstrijden in 10 seizoenen voor Volendam en belandt via Sunderland en Vitesse bij Feyenoord. Daar wint hij als basisspeler de UEFA Cup in 2002. En nu woont de vader van 2 dochters in Volendam. Niet heel veel boeiends dus, op het winnen van de beker na.

YouTube dan. Iemand heeft de moeite genomen een dramatisch slecht filmpje te posten, met foto’s van Edwin. 1287 mensen hebben hun tijd verspild door het te bekijken. Ook zijn er video’s van keepersdagen bij amateurclubs met Edwin als special guest. Wederom niks om trots op te zijn. Is er misschien beeldmateriaal van het winnen van de UEFA Cup? Dat is er. En niet zo’n beetje ook. Edwin is de koning van de kwartfinale, door zijn redding op de penalty van Georgi Gakhokidze. Het voorkomen van de keeper op het moment supreme? Coltrui en Bloempotkapsel. En een te hoog opgetrokken broek.

Zwaarder geschut dan. Zijn er nieuwsberichten en blogs over de Volendammer te vinden? Volop. Edwin blijkt vloekend en tierend onder de lat te hebben gestaan, lees ik op een ter ziele gegane website. Ook heeft hij een keepersschool met Theo Zwarthoed en Arjan Heerland. Zijn ranking in FIFA 2007 is 63. En er speelde een rel over zijn roze keepersshirt. Edwins persoonlijke Facebookpagina onthult, naast dat hij 914 vrienden heeft, zijn nieuwe uiterlijk: een polo’tje en een kapsel als een ontplofte mol. Godzijdank.

Edwin, ik heb je gestalkt. Maar jouw naam is gezuiverd. Gefeliciteerd, je bent een epische voetballer geworden.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s