11 episch mislukte broertjes

Arveladze

Familiebanden komen in de voetballerij veel voor. Met name broers zien we terug: Siem en Luuk, Ronald en Erwin, Frank en Ronald. De gebroeders De Nooijer, Witschge en Wuytens. Internationaal kunnen ze er ook wat van, tonen Kevin-Prince en Jerôme, de Laudrups, Xhakas, Cannavaro’s en Neville’s. Louter succesverhalen? Dat had je gedacht. De realiteit is anders. Vaak kwijnt er een broertje weg, een leven lang in de schaduw van zijn succesvolle broer vertoevend.

1. Azubuike Oliseh

Oliseh

Terwijl broer Sunday potten brak bij Ajax, Juventus en Borussia Dortmund, schopte Azubuike nog geen deuk in een pakje boter. ‘Bike’ speelde voornamelijk bij FC Utrecht, RBC Roosendaal en in de Belgische competitie en maakte wonderwel 18 minuten als invaller in het Nigeriaans nationaal elftal. Is nu jeugdtrainer bij een amateurclub, terwijl Sunday TedTalks geeft die 175.000 keer bekeken worden.

2. Paddy John

Collins ging naar Fulham, Ola ging naar Benfica. En Paddy? Die maakte minuten in de Eerste Divisie en de Duitse derde divisie. Slechts 5 seizoenen, aldus Wikipedia. Daarna bracht hij een sneakercollectie uit.

3. Danny Hesp

Ruud Hesp stond in Camp Nou en pakte prijzen, Danny schopte het tot aanvoerder van NEC. Verschil moet er zijn. Later draaien de rollen om: Danny was jarenlang strak in pak de voorzitter van de Vereniging van Contractspelers, terwijl Ruud in de regen de keepers van PSV trainde.

4. Carlos Hasselbaink

Jimmy Floyd Hasselbaink

Geen jongere broer dit keer, maar de grote broer van Jimmy Floyd. Carlos bevond zich gedurende zijn carrière ver van de verdeling van de prijzen: zijn plafond lag bij VVV, Haarlem en Telstar. Groen van jaloezie zag hij zijn broertje topscorer van zijn clubs in Portugal, Spanje én Engeland worden.

5. Archil Arveladze

In het kielzog van tweelingbroer Shota, kwam Archil naar Nederland in 1997. Met argusogen moet Archil hebben toegekeken hoe Shota presteerde bij Ajax, Glasgow Rangers en Celtic. Hijzelf schopte het niet verder dan NAC, 1. FC Köln en Dinamo Tblisi. Wel heeft Archil het hoogste woord in deze TV-show.

6. Ibrahim en Haruna Babangida

Tijani Babangida 1

Tijani heeft het allemaal: Epische profielfoto’s, acteren in een reclame op tveen gouden glimlach en een gekke LinkedIn pagina. Haruna speelde in Griekenland, Cyprus en een blauwe maandag voor Vitesse. En Ibrahim? Die was al helemaal geen hoogvlieger: hij speelde slechts 51 wedstrijden voor Volendam.

7. Cees Paauwe

Patrick won het landskampioenschap, de UEFA Cup en de Johan Cruijffschaal met Feyenoord. Cees hield vooral de bank warm als reservekeeper bij FC Twente. 120 duels in 16 seizoenen is bijzonder karig. Gelukkig koestert hij geen wrok. Hij is trots op broer Patrick.

8. Christopher Kanu

Christopher ging zijn broer Nwankwo achterna en debuteerde in Nederland bij Ajax. Daarna volgde een zwerftocht over Europese velden, om uiteindelijk terug in Nigeria zijn minuten te maken. Nwankwo sleepte prijzen binnen met Ajax en Arsenal, maar zijn geboortejaar is nog altijd omstreden.

9. De familie Seedorf

Seedorf

Met recht kan de familie Seedorf onder het kopje ‘Voetbaldieren’ worden gezet. Clarence stak met kop en schouder boven de rest uit. De karrenvracht aan trofeeën die hij binnen harkte, maakte het gesputter van de rest van de familie goed. De prijzenkast van broers Chedric en Jurgen en neefjes Rhamlee, Stefano en Regilio bleef leeg. Gelukkig mochten ze meedoen bij de club van Clarence.

10. Rodney en Jeffrey Sneijder

Wesley_Sneijder

Broer Wesley speelt de pannen van het dak in Europa, maar Rodney komt niet verder dan FC Utrecht, RKC Waalwijk en Almere City. In het buitenland wil het ook niet vlotten: bij Dundee United speelde hij welgeteld één wedstrijd. Over oudere broer Jeffrey kunnen we maar beter helemaal zwijgen.

11. Jeroen Drost

Écht talentvol kun je de gebroeders Drost eigenlijk niet noemen, maar Henrico houdt het in ieder geval langer uit in de voetballerij. En dat terwijl de toekomst zo rooskleurig leek, toen ze allebei in Oranje -17 speelden. Waar ging het mis? “Drank, vrouwtjes, feestjes thuis waar vijftig man op afkwam. Niets was te gek,” verklaart Henrico in een interview met ELF magazine.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s