11 Nederlandse EK-gangers zonder speelminuten

Patrick-Kluivert

Deze week gaat Euro 2016 van start en het besef komt nu extra hard binnen: Oranje gaat nul speelminuten maken tijdens dit toernooi. Om de pijn te verzachten zijn hier 11 Nederlandse iconen die ooit wél deelnamen aan een EK, maar ook nul minuten in actie kwamen.

1. Danny Blind (1992)

Danny-Blind-snor

Als bondscoach gaat Danny Blind hoogstwaarschijnlijk nooit minuten maken op een EK. Als speler had hij daar al ervaring mee, op het desastreus verlopen toernooi uit ’92.

2. Pierre van Hooijdonk (2000)

Pierre-van-Hooijdonk

Van zijn 46 interlands speelde Pierre er exact nul op het EK zestien jaar geleden in eigen land. Hét toernooi dat Nederland had moeten winnen.

3. Patrick Kluivert (2004)

Patrick-Kluivert

Vier jaar eerder nog dé grote man in de klinkende 6-1 overwinning tegen het Joegoslavië van Dejan Govedarica. In 2004 niets meer dan een gezichtsloze bankzitter, wiens carrière al bijna ten einde is.

4. Wilfred Bouma (2012)

Bouma-3

Veel minuten waren er niet te maken op het troosteloze EK van vier jaar geleden. Na drie wedstrijden stond de teller op een pijnlijke nul punten. Voor onder meer oudgediende Wilfred Bouma bleef het ook bij nul minuten.

5. John Veldman (1996)

Veldman

Het Kabel-incident overschaduwde het teleurstellende EK ’96 in Engeland. Als er echt iémand reden tot klagen had, was het wel John Veldman met zijn nul speelminuten. Johan de Kock kreeg de voorkeur.

6. Ed de Goey (1992 en 1996)

Ed-de-Goey-snor

Moest eerst Hans van Breukelen voor zich dulden, en niet lang daarna Nederlands beste keeper ooit: Edwin van der Sar. Zat daarom vooral mooi te wezen op de bank tijdens de eindtoernooien van ’92 en ’96.

7. Arthur Numan (1996)

Arthur-Numan

Niet alleen Veldman, ook Arthur Numan bleek naar Engeland afgereisd als veredelde reservedoelman. Winston Bogarde stond al op de linksbackpositie.

8. Sjaak Troost (1988)

Vijf wedstrijden lang trad de winnende formatie van Rinus Michels aan met dezelfde achterhoede, bestaande uit de bekende iconen Van Aerle, Rijkaard, Koeman en Van Tiggelen. Voor degelijke clubvoetballers als Sjaak Troost was geen plek op het veld.

9. Henk Timmer (2008)

Henk-Timmer

Henk Timmer moet een eenzame man zijn geweest in de Alpen in de zomer van 2008. Bondscoach Van Basten liet werkelijk iedereen het veld betreden, tot aan Tim de Cler en Mario Melchiot aan toe. Alleen Henk moest blijven zitten.

10. Khalid Bouhlarouz (2012)

Khalid-Bouhlarouz

Vier jaar eerder nog ongenaakbaar als slager en basisspeler onder Van Basten, in 2012 gedegradeerd tot figurant. Bondscoach van Marwijk dacht Khalid Bouhlarouz niet nodig te hebben in Oekraïne, maar kwam van een koude kermis thuis.

11. Wim Koevermans (1988)

Een speler van Fortuna Sittard op een EK – dat is op zichzelf al een unicum. Daadwerkelijk minuten maken bleek uiteindelijk een stap te ver voor Wim.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s