Robin Nelisse – Een legende ontrafeld

Robin-Nelisse

Het is al ruim na middernacht wanneer ik badend in het zweet wakker word. Zodra ik het klamme shirt aan mijn lichaam voel plakken, realiseer ik me dat ik koorts heb. Ik neem een slok water en maak me op voor een lange nacht. Terwijl ik weer terug in bed kruip en in een koortsachtige slaap val, sijpelen plots flarden van een droom mijn bewustzijn binnen. Vreemd genoeg wordt die droom bevolkt door niemand minder dan Robin Nelisse. En nog opvallender: in mijn koortsdroom heeft hij zojuist voor het grote FC Bayern München getekend…

Natuurlijk heeft Robin ‘Marley’ Nelisse de Europese top nooit gehaald, al steeg hij met Red Bull Salzburg en AZ soms tot grote hoogte. Desalniettemin ben ik de daaropvolgende weken gefascineerd door deze mogelijke profetie. Waarom hij en wat schuilt er achter deze legende?

De loshangende dreadlocks, het lange, dunne lichaam waar een te groot voetbalshirt omheen fladdert, en de wat ongemakkelijke motoriek van iemand wiens botten te snel gegroeid zijn. Een uit zijn voegen gebarsten Henrik Larsson. Het zal eerder zijn verschijning zijn dan zijn voetballende kwaliteiten, die Nelisse bij menig voetballiefhebber herinneringen doet oproepen.

En toch. Het is Robin Nelisse die na het laatste kampioenschap van Feyenoord op het bordes aan de Coolsingel staat om de kampioenschaal omhoog te tillen. Het is Robin Nelisse die AZ naar de halve finale van de UEFA cup schiet. En ja, het is Robin Nelisse die met Red Bull Salzburg twee jaar achter elkaar kampioen wordt van Oostenrijk. Hoewel zijn doelpunten moyenne even mager is als zijn lange lichaam, drukt Nelisse zijn stempel overal waar hij speelt.

Het geheim achter zijn succes blijft me achtervolgen…

Het is een druilerige middag wanneer ik wat oude YouTube-opnamen van Robin Nelisse bekijk. De meeste voetballers hebben wel een filmpje met daarin hun mooiste, zo niet alle doelpunten, maar Nelisse niet en dus bekijk ik ellenlange samenvattingen met Tom Egbers die eruit ziet als een student en tenenkrommend suf commentaar van Evert ten Napel. Daarnaast is de muziekkeuze van sommige YouTubers compleet onbegrijpelijk en het is dan ook niet zonder reden dat ik veel filmpjes in stilte bekijk.

Wanneer ik halverwege de wedstrijd NEC – Feyenoord, seizoen ’97-’98 per ongeluk het geluid aan laat staan, val ik van mijn stoel van verbazing. Het zal toch niet? Haastig bekijk ik alle eerdere filmpjes van Nelisse nog een keer, maar nu met het geluid aan. Ik ben met stomheid geslagen. De verklaring voor Robins succes bevond zich al die tijd recht voor me, maar nu pas wordt alles duidelijk.

Het is Julio Ricardo Cruz die geschorst is en Nelisse zijn basisdebuut voor Feyenoord bezorgt. Het is niemand minder dan Henk Vos die tijdens dit debuut de assist geeft bij Robins doelpunt. Het is Dave van den Bergh die bij FC Utrecht zijn voorzetten met links panklaar op het hoofd van Nelisse parkeert en het is door het ultieme falen van Robins opvolger Morten Skoubo dat de Utrecht-fans hem nog zo hoog hebben zitten. Het succes van Robin Nelisse blijkt elke keer weer te verklaren door een epische voetballer! De bal is rond, maar een episch voetballeven blijkbaar ook.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s