Carlos van Wanrooij – De naam, de kop en de doos

Carlos-van-Wanrooij

Soms zijn er voetballers die het predicaat ‘episch’ met gemak verdienen, zonder dat precies duidelijk is waarom. Een degelijke carrière, weinig noemenswaardige uitspattingen en geen palmares om over naar huis te schrijven. En toch zijn het juist deze profs die zich zonder moeite in ons collectieve geheugen nestelen en elke keer weer een glimlach op ons gezicht toveren. Carlos van Wanrooij is voor mij daar het perfecte voorbeeld van.

Ik moet altijd lachen als ik aan Carlos van Wanrooij denk. Waarom? Aan zijn carrière zal het niet liggen. Carlos was een prima clubvoetballer, met een solide linkerbeen en altijd een basisplaats, maar hij sprong nooit uit de band. Opsmuk was hem vreemd. Bij menig ander zou een overstap van NEC naar Vitesse een relletje veroorzaken, maar niet bij de sympathieke linkerflankspeler. Carlos wilde gewoon lekker voetballen en hield dat toch maar mooi 412 wedstrijden vol, zonder dat het iemand opviel.

Toch heeft de beste man op mij – en op de rest van het voetbalminnende deel van mijn generatie, dat kan niet anders – een onvergetelijke indruk gemaakt. Het is moeilijk de vinger er precies op te leggen, maar twee aspecten zijn waarschijnlijk debet aan de ontstane epiek van de geboren Kaatsheuvelnaar.

Als eerste zijn naam: Carlos. In het katholieke Midden-Brabant van de jaren ‘70 gingen opgeschoten boerenknullen doorgaans niet door het leven met een Spaanse naam. Misschien dat Engelse benamingen als Kevin of John al in opkomst waren, maar veel vaker heetten de jongens gewoon Martijn, Sander of desnoods Karel. Namen die ook naadloos aansluiten op een achternaam als Van Wanrooij – veel Brabantser dan dat krijg je ze niet. Nee, het werd Carlos.

Wat bezielde Hans en Hetty? Hadden zij de stille hoop dat Carlos zich zou ontwikkelen tot een soepele sambadanser? Of was het juist een gewiekste actie van het Waalwijker echtpaar om hun zoon de middelmaat te laten ontstijgen? Naar ene Karel van Wanrooy kijkt geen hond om, maar een exotische naam als Carlos trekt de aandacht. In het laatste geval: missie geslaagd, Hetty. De middenvelder had nog geen greintje samba in de heupen, maar het collectieve geheugen heeft hem desondanks met beide armen omarmd.

Naast zijn naam is er nog iets dat de herinnering aan Mister RKC levend houdt: zijn oude kop. De diepe groeven in het gelaat, de hangende ogen, de weinig florissante haardos – ik ben ze nooit vergeten. Toen Carlos nog een kleine Carlitos was en op amateurbasis voor de Waalwijkers speelde, zag hij er al uit als een routinier. Gepokt en gemazeld, rimpels bij de vleet. Een schril contrast met zijn topfitte corpus, dat hem probleemloos door achttien seizoenen profvoetbal heen loodste. Eén voordeel haalt de Methusalem uit Kaatsheuvel inmiddels wel uit zijn vroegoude voorkomen: hij ziet er nu nog precies hetzelfde uit als in zijn tijd bij NEC, Vitesse en RKC.

Na zijn profcarrière koos Van Wanrooij als vanzelf voor een loopbaan in de luwte. In plaats van een druk trainersbestaan in de schijnwerpers, rolde hij zo maar de dozenbusiness in. Hoe kan het ook anders, als je een telg uit een ‘echte verpakkingsfamilie’ huwt. Trouw als Carlos altijd is geweest, runt hij de gemoedelijke dozengigant in Waalwijk alweer 12 jaar, samen met zijn vrouw Brigitte. Een fijne gedachte. Net als hij ooit gewoon lekker wilde ballen, doet hij nu – onbewust van zijn onverwoestbare status als epische voetballer – niets liever dan een beetje fietsen en gewoon mooie spullekes verkopen:

“Verpakkingsmateriaal en dozen en alle dingen d’r omheen: bietje tape, folie, van alles.”

Soms heeft een mens ook niet meer nodig. Het ga je goed, Carlos.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s