Jari Litmanen – Koning van het Finse voetbal

Jari-Litmanen

Ging het over de Fin Jari Litmanen, dacht ik lang dat Fin dan stond voor finesse. Zoals hij over het veld bewoog. Het fluwelen gevoel waarmee hij de bal toucheerde. De subtiliteit die in zijn passing woonde. Even achteloos vuurde met zijn linkerbeen als met zijn rechterbeen op het vijandige doel. Tenminste, als hij niet ergens een teamgenoot had bediend die er beter voor stond. Nee, veel 10’er dan Jari Litmanen zijn ze nergens ter wereld ooit nog gemaakt.

In Nederland worden er tot op de dag van vandaag nog wel Jari’s gemaakt. Zelfs in Rotterdam en Eindhoven lopen ze rond. 72 stuks in 2014 en 69 stuks in 2015. Hun vaders zijn mannen met vaak namen als Cees, Leon, Wouter of Stefan. Tenminste, dat denk ik. Met vrouwen die vast vaker dan gemiddeld Anne, Janneke, Marieke of Eva heten. Wekelijks om de beurt langs de lijn van de E5 of D4 bij VV Vinex. Dromend dat hun Jari het tot bij Ajax in het eerste schopt. Net als hun naamgever, Jari Litmanen. De Fin der Finnen.

Wie zo eind jaren 60/begin jaren 70 ter wereld kwam in Lahti, was niet bij voorbaat spekkoper. De stad op een goede 100 kilometer ten noorden van Helsinki stond niet bekend als een plek waar goud vandaan kwam. Voor veel Nederlanders bestond Scandinavië toen nog uit Denemarken, Zweden en Noorwegen. Alsof Finland nog niet bestond. Jari Litmanen besloot dat tij te keren. Al wist hij dat in februari 1971 zelf als zuigeling ongetwijfeld nog niet. Het talent werd toen al wel met de paplepel ingegoten. Naar verluidt trokken zowel pa als ma Litmanen regelmatig zelf de kicksen aan bij de lokale FC. In de Finse competitie speelde Jari zich als tiener in een paar jaar al flink in de kijker. Buiten het land van de duizend meren duurde dat langer.

Voetbalplaatje-Jari-Litmanen

Toen Jari Litmanen zich na omzwervingen in Europa als huurling bij het Ajax van trainer Louis van Gaal voegde in 1992, moest hij Dennis Bergkamp voor zich dulden. Ga er maar aan staan. Dennis Bergkamp doen vergeten. Voordat die überhaupt vertrokken was. De Fin gaf geen krimp. Zijn tijd zou komen. En wat voor tijd. Gloriedagen waren het. Eigenhandig loodste Jari Litmanen Ajax door de groepsfase in het gouden Champions League-seizoen van 1994/1995. His finest hour. De Kroon op zijn werk.

Op zijn rug droeg hij steevast het cijfer 10. Dat was niet alleen vanwege zijn plek op het veld. Beweging: 10, balgevoel: 10, passing: 10 en tweebenigheid: 10. Jari voetbalde met zijn gemiddelde totaalscore op de rug. Helaas bleek die rug de last niet te kunnen dragen van alles wat hij in goud veranderde. Terwijl de Champions League-winnaars om hem heen uit Amsterdam vertrokken, bleef hij Ajax trouw. In die tijd begon Jari last te krijgen van zijn fysieke gestel. Met de weinig eervolle bijnaam ‘De man van glas’ op zak, koos hij eieren voor zijn geld. Jari Litmanen vertrok naar het Barcelona van Van Gaal. Potten brak hij buiten Amsterdam nog weinig. Mijn voetballiefhebberij richtte zich destijds uit onwetendheid louter op de vaderlandse competitie. Hij verdween voor mij uit het zicht. Uit het oog uit het hart? Neen, tijdens de 20 jaren tussen zijn gloriedagen en de dag vandaag vergat ik hem nooit.

Fijn dat Jari Litmanen de afgelopen tijd weer volop in beeld is. Nog steeds geniet ik als ik naar hem kijk. Welkom terug Jari. Naamgever van een generatie. Kuningas van het Finse voetbal. 10 der 10’en.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s