11 epische voetballers met muzikale ambities

Muzikale-voetballers

Muziek en voetbal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of Feyenoord nu de beker wint of niet, Dirk Kuijt grijpt ieder moment aan met Jan Smit op het podium te klimmen. En zo zijn er meer voetballers die stiekem dromen van een vol Ahoy in plaats van een kolkende Kuip.

1. Björn van der Doelen

Tijdens zijn toch niet misse voetbalcarrière werd één ding snel duidelijk: het hart van Björn lag bij de muziek, niet op de grasmat. Met de ode aan Nijmegen – nog steeds een geliefde meezinger in Café de Fuik – liet hij als speler van NEC al zijn talenten voor het schrijven van fraaie liedjes zien. Na zijn afscheid van de voetbalvelden ging hij daar als Americana-zanger vrolijk mee door. Dromend van een leven als Bruce Springsteen.

2. Ryan Babel

‘Dominant op het veld en dominant met jou.’ Met deze rake woorden tikt Ryan ‘Rio’ B tot de A tot de B tot de E tot de L de 10 miljoen views met gemak aan. Wie doet hem dat na? In elk geval niet de kritisch journalisten die hij, geflankeerd door Ali B en Yes-R, in deze muzikale aanklacht fileert. ‘Ik heb schijt.’

3. Royston Drenthe

Die 10 miljoen views van kompaan Rio haalt hij bij lange na niet, maar het is evident dat Royston tijdens zijn carrière meer YouTube-views dan speelminuten heeft gecreëerd. Rauwer dan Ryan, maar net zo geliefd door de vrouwtjes. ‘Spaans benauwd liggen al die wijfies aan m’n voeten.’

4. Jurgen Seedorf

Doorbreken als voetballer lukte het broertje van Clarence nooit echt. Als reggaezanger Joggo gaat dat gelukkig een stuk beter. Hoewel zijn agenda voor 2016 nog verdacht leeg is – alleen Oostende kan zich vooralsnog opmaken voor een onvergetelijke show – weten zijn nummers op YouTube toch tienduizenden luisteraars aan zich te binden. Én hij trad al eens op bij De Wereld Draait Door. Dat hij dat te danken had aan de faam van zijn oudere broer, vergeten we voor het gemak maar even.

5. Pascal Bosschaart

Waar Björn van der Doelen droomt van een leven als The Boss, treedt Pascal Bosschaart daadwerkelijk onder die naam op in Sidney. De klasse spat aan alle kanten van zijn performance af, maar in welke taal hij zingt blijft onduidelijk. Is het Nederlands? Frans? Duits?

6. Ruud Gullit

‘De Zwarte Tulp’ scoorde in de hitlijsten al bijna net zoveel als op de Europese voetbalvelden. Als zanger is hij vooral bekend van zijn top 3-hit ‘South Africa’ met de reggaeband Revelation Time uit 1988. Wat bijna niemand weet is dat hij in 1984 al de heerlijk lome dancetrack ‘Not the dancing kind’ uitbracht. Blikkerige reggae van het hoogste niveau – een onterecht vergeten pareltje.

7. Robert Roest

Je kunt veel van Harry Vermeegen vinden, maar één ding mag je hem meegeven: hij is de ontdekker van de trompettist Robert Roest. Soulzanger Dean Gorré kijkt toe hoe de mandekker uit Soest zijn publiek al toeterend in vervoering brengt. Pure klasse.

8. Ruben Schaken

Profvoetballer, entrepreneur, modegoeroe – Ruben Schaken is het allemaal. En hij is ‘De Bom’, zoals hij ons in deze clip al rappend fijntjes duidelijk maakt. De clip is er een om in te lijsten: rake teksten worden onderstreept met de beelden van Ruben op het veld – een gouden combi. Inclusief shout-out naar De Koel. Uniek.

9. Dean Gorré, Benni McCarthy en Mario Melchiot

Oké, nog één keer credits voor de heer Vermeegen. Hij was immers verantwoordelijk voor het samenbrengen voor de drie muzikale grootheden Dean Gorré, Benni McCarthy en Mario Melchiot. Niet alleen op het veld, ook in de studio wist het drietal elkaar blindelings te vinden. Het resultaat: een magische discotrack in de beste traditie van Kool and the Gang, Grandmaster Flash en Midnight Star.

10. German Burgos

We verlaten de Eredivisie met een hele goede reden: German Burgos. De huidig assistent-trainer van Atletico Madrid en voormalig doelman van Argentinië heeft naast twee WK’s namelijk ook drie snoeiharde rockalbums op zijn naam staan. Voor hij als speler de stap naar Spanje maakt, vierde ‘El Mono’ als leadzanger van de band Simpatia al grote successen in zijn thuisland. Na zijn carrière ging hij daar met zijn nieuwe formatie The Garb vrolijk mee door, immer gehuld in lange leren jas. Dit is rock & roll.

11. Andy Cole

Ook dit muzikale uitstapje van Manchester United-spits Andy Cole verdient een uitzondering. Nineties hiphop en R&B van het hoogste niveau. ‘Outstanding’, zou Andy zelf zeggen. Vanuit de auto, vanuit de club of van achter een tafelvoetbaltafel – dit is Andy Cole op zijn best.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s