Thomas Gravesen – Middelpunt van slapstick

Thomas-Gravesen

De kans krijgen om bij Real Madrid CF te voetballen is voor velen een droom, maar het spierwitte tricot van De Koninklijke is voor weinigen weggelegd. In de Spaanse hoofdstad willen ze de beste spelers van de wereld; ze zitten niet te wachten op middelmatige en slechte voetballers. Soms, heel soms, glipt er toch eentje doorheen. Iemand die er weinig van kan, maar toch wordt gecontracteerd. Zoals Thomas Gravesen.

Het regent mooie namen en dito voetballers in het Santiago Bernabéu in de jaren ’00. Het is de tijd van de Galácticos van voorzitter Florentino Pérez. Hij zorgt voor de komst van stervoetballers Figo, Roberto Carlos, Zidane, Ronaldo en Beckham. Aangevuld met lokale helden Casillas, Raúl en Gúti staat het kapitaal op het veld en het publiek kijkt likkebaardend toe. Naast deze stilisten, besluit iemand dat er een breker nodig is. Ze zoeken een kleerkast op het veld, een smeerlap, een zuigertje met duelkracht om de sterren te ondersteunen. Die ook niet teveel kost. Zo komt de keuze te liggen op Gravesen, die voor 2,5 miljoen euro wordt overgenomen van Everton.

Het is een gek gezicht om de Deen in de muur naast Zidane en Beckham te zien staan. Hij is de dissonant in de elftalfoto van Real en het shirt met rugnummer 16 verkoopt nooit slechter dan in seizoen 2005/2006. Ondertussen krijgt Thomas het in zijn bol. Hij doet een belachelijk trucje, schopt erop los en wordt het middelpunt van slapstick in Spanje. Ze zetten clownesk muziekjes onder zijn acties en maken alles wat hij doet belachelijk. Niemand begrijpt wat de kale middenvelder te zoeken heeft bij de recordkampioen. Het is een kwestie van tijd voordat hij wordt afgeserveerd.

Dat gebeurt een seizoen later, als hij teruggaat naar Groot-Brittannië. Bij Celtic bloeit de controleur weer op. Hij schoffelt, maait en bikkelt en het publiek in Glasgow staat op de banken. Mensen vragen zich hardop af waarom hij ooit naar Spanje ging. Ik draai het liever om. Wie zou er geen ‘ja’ zeggen, als Real Madrid voor de deur staat? Ik geef de schoffelaar groot gelijk. Er is hoop voor alle voetballers om bij hun droomclub te voetballen. Thomas Gravesen heeft het laten zien.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s