Thomas Gravesen – Middelpunt van slapstick

Thomas-Gravesen

De kans krijgen om bij Real Madrid CF te voetballen is voor velen een droom, maar het spierwitte tricot van De Koninklijke is voor weinigen weggelegd. In de Spaanse hoofdstad willen ze de beste spelers van de wereld; ze zitten niet te wachten op middelmatige en slechte voetballers. Soms, heel soms, glipt er echter eentje doorheen. Iemand die er weinig van kan, maar toch wordt gecontracteerd. Iemand als Thomas Gravesen.

Het regent mooie namen en dito voetballers in het Santiago Bernabéu in de jaren ’00. De tijd van de Galácticos is aangebroken onder voorzitter Florentino Pérez. Hij zorgt voor de komst van stervoetballers Figo, Roberto Carlos, Zidane, Ronaldo en Beckham. Aangevuld met lokale helden Casillas, Raúl en Gúti staat het kapitaal op het veld en het publiek kijkt likkebaardend toe. Dan krijgt iemand in Madrid het in zijn bol. Plotseling is er een breker nodig. Ze willen een kleerkast op het veld, een smeerlap, een zuigertje met duelkracht om de sterren te ondersteunen. Omdat ze in Madrid naar goed gebruik altijd op de centjes letten, komt de keuze te liggen op Gravesen, die voor 2,5 miljoen wordt overgenomen van Everton.

Het is een gek gezicht om de Deen in de muur naast Zidane en Beckham te zien staan. Hij is de dissonant in de elftalfoto van Los Merengues. Het shirt met rugnummer 16 is nog nooit zo slecht verkocht als in seizoen 2005/2006. Ondertussen krijgt Thomas het in zijn bol. Hij doet een belachelijk trucje, schopt erop los en wordt het middelpunt van slapstick in Spanje. Ze zetten een clownesk muziekje onder zijn acties en maken alles wat hij doet belachelijk. Niemand begrijpt wat de kale middenvelder te zoeken heeft bij de recordkampioen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat hij afgeserveerd gaat worden.

Dat gebeurt een seizoen later, als hij teruggaat naar Groot-Brittannië. Bij Celtic bloeit de controleur weer op. Hij schoffelt, maait en bikkelt: het publiek in Glasgow staat op de banken. De wenkbrauwen gaan omhoog en mensen vragen zich hardop af waarom hij naar Spanje ging. Ik draai het liever om. Wie zou er geen ‘ja’ zeggen, als Real Madrid CF voor de deur staat? Ik geef de schoffelaar groot gelijk. Er is hoop voor alle voetballers om bij hun droomclub te voetballen. Thomas Gravesen heeft het laten zien.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s